Начало / Интересен / 5000 дарители помагат на Лувъра да купи картина

5000 дарители помагат на Лувъра да купи картина

В петък (17 декември) от Лувъра съобщиха, че са събрали 1,3 милиона долара от хилядите дарители онлайн, за да закупят картина, която никога не е била показвана.

Творбата „Трите грации“, за която писахме през ноември, е нарисувана върху дърво през 1531 г. от германския художник Лукас Кранах Стари и в момента е собственост на анонимен колекционер, който ще я продаде на Лувъра за 5,2 милиона долара.

Музеят бе събрал около 4 милиона от бюджета си, но останалата част от сумата липсваше, затова длъжностните лица в Лувъра бяха организирали онлайн кампания за набирането на средства, която започна на 13 ноември. Крайният срок бе определен за 31 януари 2011 г., но се оказва, че сумата вече е събрана, благодарение на 5000 дарители от Франция, Белгия, Испания и САЩ.

Много от дарителите са написали и писма до Лувъра, изразявайки своята съпричастност към каузата на музея. Картината „Трите грации“ ще бъде изложена в специална зала от 2 март до 4 април следващата година.

През 1988 г. Лувърът осъществи друга успешна публична кампания за набиране на средства за закупуването на картина от Жорж де ла Тур, но в тогава това става факт без помощта на Интернет.

Източник:The New York Times

За Vanya

Вижте също

10-те най…странни имена на известни мъже

Факт е, че много от известните личности не използват истинските си имена в публичното пространство. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *