Начало / Културен / Музика / 6 неща, които не знаете за Джон Ленън

6 неща, които не знаете за Джон Ленън

Ако днес легендата  Джон Ленън беше още жив, на 9-ти октомври щеше да навърши 71 години. Въпреки това работата му в „Бийтълс“ остави траен отпечатък в историята на музиката, и той все още продължава да вдъхновява много млади творци, насочили се към музикалната култура. Нека си припомним няколко интересни факта за личността на най-великия текстописец за всички времена.
6. Според Джон, най-добрите текстове на песни на групата никога не са били записани и не добиват публичност.
В интервю пред списание Rolling Stone през 1970 г, Ленън е споделил, че славата налага известни ограничения във връзка с музикалните творения. Не всяка новосъздадена песен може да бъде пусната. „Затова ние така и не можахме да покажем истинската си същност като музиканти“.
5. Той е човек на няколко инструмента
Един от първите музикални инструменти, които Ленън получава като подарък е хармоника, на която той свири по време на първоначалните изяви на групата. Майка му го е научила да свири на банджо. Всъщност тя е човекът, който подарява първата му китара, с което го насърчава да се занимава с музика.
4. Филмът „Let It Be“ е недоизпипан като идея
Документалният филм, който излезе през 1970 г, посветен на Бийтълс, е определен от Ленън като недобре развит сценарий, понеже концентрира вниманието основно около образа на Пол Маккартни.
3. Джон Ленън никога не се е чувствал неразделна част от „Бийтълс“
За неговата личност са характерни непокорство, разностранност и вечно търсеща творческа мисъл. Текстописецът на „Бийтълс“ е прявявал страст към рисуване, писане и актьорското майсторство.
2. Според него Елвис Пресли е отишъл в Ада
В интервю за списание „Playboy“ през 1980 г. Ленън споделя, че музикалният бизнес е отнел веселата страна на рок-енд-рола. Тогава казва „Какво ни дава животът, да отидем в Лас вегас да се позабавляваме, да изпълним някой велик хит и ако имаме късмет ще свършим един ден в Ада при Елвис“.
1. Ленън и Дейвид Бауи са изпитвали неудобство от известността си
Ленън помага на Бауи да донапише песента „Fame“, която по-късно се превръща в тотален хит. Докато работели заедно двамата си споделят различни истории от професионалния си опит в музиката. И двамата са единодушни, че славата не носи щастие или удовлетвореност.

Източник: ultimateclassicrock.com

За Цветелина Петкова

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …