Начало / Интересен / България в Лондон

България в Лондон

…или „Лондонският български хор“


В момента в Лондон се провежда фестивал на българската култура, който включва събития от концерти в зала „Кралица Елизабет“ до изложби в българското посолство.

Лондонският български хор“ също че част от този фестивал. Само 40 от певците в него са българи по рождение. Останалите са от Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Франция, Япония и Индия, но всички те са усвоили специфичния български фолклорен стил и неравноделни размери от ръководителката на хора Десислава Стефанова.

През последното десетилетие сме пели из цяла Великобритания, два пъти сме обиколили България, спечелихме награда от радио BBC…участвали сме в много фестивали, пели сме в галерии и нощни клубове и на лодка, плуваща по Темза. Беше едно дълго пътуване“ – казва Десислава Стефанова.

В петък хорът за първи път ще пее в църквата „St John’s, Smith Square”, с което формацията ще отпразнува и десетия си рожден ден. За първи път ще изпълнят някои от новите песни, сътворени от композитора Кирил Тодоров.

От създаването си през 2000 г. хорът е ръководен от Десислава Стефанова, възпитаничка на старозагорския детски ансамбъл „Загорче“ и на държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Части от хора участват в записа на саундтрака към холивудската епика „Троя“ (2004).

Фестивалът на българската култура в Лондон се провежда от 2 до 26 ноември.


Източник: http://blog.visitlondon.com

За Vanya

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *