Banksy

Banksy (1974 г. -) е графити-художник от Бристол, Великобритания, чиито произведения се появяват в Лондон и други места по света. Въпреки това той внимателно успява да запази истинското си име от медиите. Mного вестници твърдят, че истинското му име е Робърт или Робин банки.

Banksy, въпреки че не поставя себе си като художник, е смятан от някои като талантлив в това отношение. Той използва оригиналната форма на улично изкуство, често в комбинация с отличителната stencilling техника, за показване на алтернативни аспекти на политиката от тази, която ни показва традиционните медии .

Някои вярват, че посредством stencilled графитите той дава глас на тези, които живеят в града, и че работата му е нещо, което подобрява естетически качеството на градската архитектура. Разбира се има и много несъгласни, които твърдят, че работата му е обикновен вандализъм.

Banksy самостоятелно публикува няколко книги, които съдържат снимки на работите му в различни страни, както и някои от платната си в изложби, придружени от своя характерен и често остроумен стил на изразяване.  Първата му книга, публикувана в черно и бяло, е Блъскането на главата в тухлена стена, последвано от  цветната Existencilism. През 2004 г. той издава третата си книга Cut Out, а през 2005 г. излиза книгата му Wall and Piece издадена от Random House UK. 

Техниката в изкуството на  Banksy е да си играе с гледните точки. Примерите включват „люковете“, „наказателните плъхове“, както и фотосите с пикаещите войници.

 

Предполага се, че Stephen Lazarides е Banksy, който също работи под името gHOSTbOY. Всъщност Stephen Lazarides е мениджър на Banksy.

Анонимността е от решаващо значение за митологията Banksy, но това не означава непременно че разкритието на самоличността му ще навреди на популярността. Banksy е парадокс: той използва своята анонимност за  привличане на внимание, което се превръща в комерсиален успех.

За Miles

Вижте също

Избор на класически мъжки портфейл в 5 стъпки

Избора на мъжки портфейл, дори и изглеждащ лесна задача си има своите особености. Когато искаме …