Начало / Интересен / Без Интернет след 5 години?

Без Интернет след 5 години?

Има вероятност след пет години човечеството да бъде лишено от Интернет, за сметка на строго контролирани от отделните държави мрежи, разбира се – за да се подсигури сигурността на потребителя.

Теорията е на Оле Райсман от Шпигел. Според него мрежата ще претърпи промени. Причината е в засилващата се кибер-заплаха. И ако преди време атаките са били само от някакви малолетни хакери, които от все сърце са желали да се самодоказват един на друг, то сега това са добре организирани групи от престъпници, при които няма случайно осъществени атаки. Който има пари – повишава защитата на своите мрежи и сайтове, който няма – да се спасява. В евентуална опасност би била и икономиката на всяка държава, както и паричния поток.

В Китай например, всеки потребител може да бъде следен. Ако китайските власти решат, във всеки един момент могат да отцепят китайското Интернет-пространство от останалата част на Земята. Така азиатската държава се защитава от чуждо нападание.

Според Райсман националните мрежи ще се създадат не по-рано от 2016 година. Всяка държава според него, ще се явява като гарант за сигурността на мрежата, дори в някой държави ще има специални институции, занимаващите се само и единствено с Интернет. Интересното в теорията е въвеждането на „онлайн книжка“! Тя ще се дава след положен изпит и то само на лица, които имат поне 14-15 години.

Разбира се, понеже няма нищо сигурно, ако все пак защитната мрежа е пробита от хакери, мережата на съответната държава, ще бъде изключвана от световната такава, докато властите в съответната държава се справят с проблема.

Източник: http://www.dw-world.de

За Simba

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …