Начало / Интересен / Честит рожден ден на Пако де Лусия

Честит рожден ден на Пако де Лусия

Днес живата легенда на фламенкото навършва 63 години

Пако де Лусия е китарист и композитор, майстор на фламенко китарата.

Роден е на 21 декември 1947 г. в Алхесирас, град в провинцията Кадис в Андалусия под името Франсиско Санчес Гомес. Той е най-малкото от петте деца в семейството. Негов баща е фламенко китаристът Антонио Санчес, а братята му Рамон де Алхесирас и Пепе де Лусия също стават известни представители на фламенкото. Франсиско приема сценичното име Пако де Лусия в памет на майка си Лусия Гомес. Първите си уроци по китара взима от баща си и от Рамон, когато е на 7 години.

През 1961 г., на 14-годишна възраст, записва с Пепе „Los Chiquitos de Algeciras“ — първият запис, за който братята получават награда от фестивала в Херес през 1962 г. Заедно с Пепе участва в турне на фламенко трупата на танцьора Хосе Греко през 1963.

През 1964 г. семейството му се премества да живее в Мадрид. През тази година Пако се запознава с китариста Рикардо Модрего, с когото записва няколко албума в началото на своята кариера. В периода 1968-1977 г. работи съвместно с Камарон де ла Исла, друг новатор във фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума.

През 1979 г. Пако де Лусия, Джон Маклафлин и Лари Кориел формират китарно трио и правят турне в Европа. Кориел по-късно е заместен от Ал Ди Меола и след 1981 г. триото записва три албума в този състав. Записва и няколко албума със своята собствена група, секстет „Пако де Лусия“.

През 2007 г. Кадиският университет го удостоява с титлата „Доктор хонорис кауза“ за приноса му в музиката и културата.

Пако де Лусия е наричан най-голямата жива легенда на фламенкото. На 9 декември тази година той посети България и заедно със своя секстет изнесе концерт в зала 1 на НДК в София. Това бе последният концерт от световното турне на Пако де Лусия. Посещението на музиканта в България се случи по-малко от месец след обявяването на фламенкото за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

За Vanya

Вижте също

Жената продава в eBay

Нямате пари? Имате една купчина безразборно разхвърляни вещи вкъщи? Продавалник е прекалено пълен, а някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *