Начало / Интересен / Египет заплашва да си вземе древен обелиск от Ню Йорк

Египет заплашва да си вземе древен обелиск от Ню Йорк

Египетските правителствени власти, които имат задачата да пазят древните паметници на страната, заплашват, че ще си вземат обратно обелиска, който се намира в Централ парк в Ню Йорк, освен ако общината не предприеме действия за реставрацията му, съобщава Reuters.

Каменният обелиск е бил подложен на неблагоприятни атмосферни влияния през последното столетие без да се полагат усилия за съхраняването му, твърди Захи Хавас – генерален секретар на египетския върховен съвет за антиките в своето писмо до кмета на Ню Йорк Сити Майкъл Блумбърг.

Обелискът, който е възпоменание на фараон Тутмос III, е поставен зад музея „Метрополитън“ от 1881 г. насам. Той е висок близо 22 метра и е познат като „Иглата на Клеопатра“. Съществува още един такъв обелиск, който се намира в Лондон.

Културният паметник датира приблизително от преди 3500 години и през 19 век е връчен на САЩ от Египет.

Джонатан Кун – директор на отдела за изкуство и антики в Ню Йорк казва пред уебсайта DNAinfo, че до този момент няма доказателства за ерозия на обелиска.

Проучване на музея „Метрополитън“ от 80-те е показало, че щетите по надписа и основата на обелиска всъщност са се появили в далечното минало.

Представители на кметството в Ню Йорк са отказали да коментират случая.

Източник: Reuters

За Vanya

Вижте също

10-те най…странни имена на известни мъже

Факт е, че много от известните личности не използват истинските си имена в публичното пространство. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *