Начало / Културен / Книги / Фикция или реалност

Фикция или реалност

Книгата „Риалити“ на Серхио Бисио само е наречена фикция. Всъщност тя съвсем реално разказва за всичко, което се случва в съвременния свят под формата на телевизионни риалити формати, в които участниците са готови на всичко… наистина на всичко, за да спечелят.

Серхио Бисио предлага една измислена история: Сградата на аржентинска телевизия е атакувана от терористичен отряд. Взети са заложници. Но петима от тях нямат представа какво се случва. Те са финалисти в „Биг Брадър” и контактът им с външния свят вече е изцяло под контрола на терористите.

Но всъщност тази история може да бъде и съвсем реална. Може би ще я гледате в следващото риалити по телевизията или дори ще участвате в нея. Истината е, че човек вече не може да отиде на екскурзия, да има семейни приятели или да сключи брак без да се допита до истината в някой от многобройните риалити формати, без да покаже на какво е способен и да разкаже цялата си семейна и любовна история от екрана. От друга страна публиката на тези формати изцяло се лишава от личен живот и става публика от воайори, която се забавлява от скандалните признания и прояви на насилие на „героите“.

Изводът е, че в крайна сметка невинни няма. Има печеливши, но дали целта наистина оправдава средствата?!

Книгата ‘Риалити“ на Серхио Бисио се издава на българския пазар от издателска къща „Ера“.

За Vanya

Вижте също

85-годишният Мечо Пух!

Преди три дни, известният анимационен и най-вече литературен (поне за мен) герой, Мечо Пух, навърши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *