Начало / Интересен / „Игра на тронове“ продължава с втори сезон

„Игра на тронове“ продължава с втори сезон

За почитателите на пенталогията романи „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин беше ясно още след излъчването на първия епизод по HBO, че сериалът ще стане хит в цял свят. Филмирането на първия роман от известната поредица донесе на създателите над един милиард долара. Първият епизод, озаглавен „Зимата идва“ (Winter is Coming) накара критици и фенове да загубят ума и дума. Първият сезон излезе в десет серии, базирани само на първата книга „Игра на тронове“ (Game of Thrones). Те предизвикаха нестихващ интерес в публиката и не след дълго последва и официалното изявление на Майкъл Ломбардо, програмния президент на НВО, че определено ще има втори сезон на „Игра на тронове“.
Сценаристите започнаха работа по втория сезон, още след премиерата на първия. Той ще пресъздаде продължението на епоса, но вече по втората книга „Сблъсък на Крале“. Обикновено филмовите продукции, които принадлежат към жанра фентъзи почти винаги се отличават със своята мащабност. Ярък пример в това отношение е трилогията „Властелина на пръстените“, който е адаптация по небезизвестните романи на Дж. Р. Р. Толкин. За да бъде филм от подобен жанр наистина въздействащ и да накара зрителя да се почувства част от онзи невероятен друг свят, не бива да се пестят средства. Сценаристите на „Игра на тронове“ напълно споделят тази философия. Актьорският състав е не по-малко важен. В „Игра на тронове“ станахме свидетели на невероятната актьорска игра на Шон Бийн, в ролята на Едард Старк, на Питър Динкледж, който много истински влезе е образа на джуджето Тирион Ланистър, ослепителната Емилия Клар, която видяхме като Денерис, съпругата на Кал Дродо (в ролята е актоьрът Джейсън Момоа, познат ни от сериала „Старгейт Атлантис“).  „Ще се наложи да поразместим някои неща, за да се получи адаптацията. Невъзможно е да се пресъздаде всичко точно както е по книгата, защото тя представя един свят с много заплетени и комплексни човешки взаимоотношения“, споделят сценаристите.  Самият автор Джордж Р. Р. Мартин, който е неизменна част от екипа на режисьорите и сценаристите, е напълно съгласен с тях. „Ще има 5% от феновете на книгите, които няма да бъдат доволни, че любимата им сцена е изрязана, или има дребни разминавания в детайли от външния вид и характерни черти на главните герои“ споделя Мартин.
„Това е великолепен сериал, който става все по-добър с всеки следващ епизод. Когато свършва, ви оставя в желание за още. На творческо ниво, направо си плаче за още един сезон“ са думите на програмния президент на НВО.

Фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“ включва пет романа: „Игра на тронове“ (излязла през 1996г. ), „Сблъсък на Крале“ (1999), „Вихър от Мечове“ (2000), „Пир за Врани“ (2005) и последната „Танц с Дракони“ , която излезе на американския книжен пазар на 12 юли, тази година. Очакваме я скоро да бъде пусната и у нас преведена и на български език.

Източник: http://scifi.bg/; www.efilmi.com

 

За Цветелина Петкова

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …