Начало / Интересен / Надценява ли се прекалено много днес личното пространство?

Надценява ли се прекалено много днес личното пространство?

По какъв начин споделянето в епохата на дигиталните технологии променя ценностните ни представи и какви за ползите от него ?
Това е заложеният лайтмотив в най-новата книгa „Public Parts“ на писателя Jeff Jarvis. Той излага тезата си по особено  увлекателен начин и читателят, без да осъзнава, започва да си задава въпроса дали наистина не прекалява в стремежа си да пази индивидуалното си пространство и се асоциализира по този начин. Може би малко публичност на действията няма да навреди толкова.
Jeff Jarvis е доцент в нюйоркския университет по журналистика. Това не е първият му труд, но този път той успява да засегне особено актуални проблеми за съвременно ни общество, в което напоследък трайно се наложиха социалните мрежи и изразяването на мнения и вкусови принадлежности чрез споделяне в публичното пространство. Безспорно в почти целия свят доминира властта на негово величество Интернет.
Всички пледираме за по-голяма неприкосновеност на личното ни пространство, но дали това не ни отдалечава повече от света? Споделянето е начин да изразяваме себе си, отказвайки се от него, се отказваме и от социални контакти и сами да се обричаме на самота.
По-голямата свобода на личното пространство равносилна ли е на щастие? Това са едни от основните въпроси, които авторът цели да провокира у читателите. Той споделя, че неговата идея е да накара хората да се замислят и да си направят една проста равносметка – дали ревностното пазене на личността не я поставя в ограничителни рамки и започва да я задушава.
Jarvis е известен с нестандартната си гледна точна и широкия си набор от колоритни изрази и метафори, които не се притеснява да използва в литературните си разработки. Неведнъж той е казвал, че неговите книга имат за цел непрестанно да провокират читателите. Редом с това обаче не закъсняват и критиките към неговите становища и начина, по който се представят на хората.
Jarvis е автор, който чрез книгите си винаги приканва на разговор. Мнозина смятат, че трябва да има баланс между правила и ценности. Други желаят да бъдат част от едно по-открито и прозрачно  общество, без лицемерие и скрити задни мисли, в което хората да могат спокойно да изразяват проблемите си и да търсят съвети.  Тези идеи създават предпоставки за един интелигентен и интересен дебат.

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …