Начало / Интересен / Отложиха търг с творби на Пикасо

Отложиха търг с творби на Пикасо

Парижки аукционер отложи търга с картините на Пикасо от колекцията, която художникът е подарил на шофьора си, след като бяха открити неподозирани факти, съобщи BBC.

Разпродажбата в четвъртък трябваше да включва творби, които Пабло Пикасо е дал на шофьора си Маурис Бресну.

Междувременно полицията е конфискувала 271 творби – дело на художника, които електротехникът Пиер Ле Генек твърди, че творецът лично му е дал.

Разпродажбата бе отложена, тъй като се оказа, че Ле Генек е наследник на покойния Бресну и като такъв трябва да получи дял от планираната за вчера разпродажба.

Миналият месец вече пенсионираният г-н Ле Генек разкри, че притежава 271 творби на Пабло Пикасо, сред които литографии, акварели и други, оценени на стойност около 60 милиона евро (50,2 милиона долара).

Ле Генек се е занимавал с инсталирането на алармени системи в жилищата на художника във Франция три години преди смъртта на Пикасо през 1973 г.

Въпреки твърденията на Ле Генек, че творбите са му били подарък от именития творец, семейството на Пикасо е подало иск срещу него за нелегално притежание на произведенията на изкуството. Полицията ги е конфискувала и провежда разследване. От друга страна шофьорът на Пикасо – Маурис Бресну е добре познат на колекционерите. Някои творби от колекцията на Бресну, рисувани от Пикасо, вече са били продавани на търг през 90-те.

Адвокатът на семейството на Пабло Пикасо твърди, че немислимо художникът да е подарил такава голяма част от творбите си на Ле Генек. Тепърва обаче ще се изяснява кой е прав в този случай.

Източник: BBC

За Vanya

Вижте също

10-те най…странни имена на известни мъже

Факт е, че много от известните личности не използват истинските си имена в публичното пространство. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *