Начало / Кулинар / Палачинките – едни от най-харесваните и популярни изделия в света

Палачинките – едни от най-харесваните и популярни изделия в света

Знаем, че масово мъжете не са много по готвенето, затова тук ще представим едно от лесните ястия, с което дори и лаик в кухнята би се справил – палачинките (с помощта на Palachinki.com)! Въпреки че се готвят лесно, те са изключително вкусни и стават за всяко време на деня – какво по-хубаво от това?

За палачинките

vkusni-palachinkiПалачинката е вид тестено изделие (Wikipedia). Палачинките със сладка или солена плънка представляват тънички кексчета, които сервирани със вкусно домашно сладко или месо, зеленчуци и други вариации, могат да бъдат най-доброто решение за бърза закуска, обяд или вечеря!

Палачинката е универсално и лесно за приготвяне тестено изделие, което се прави чрез печене в предварително загрят тиган от двете страни последователно. Съставките, необходими за приготвянето на палачинково тесто не изискват разпиляване на средства и влагане на много сили. За приготвянето на най-лесната рецепта е необходимо брашно, мляко и яйце, а плънката е просто въпрос на фантазия! Така обичаните от малки и големи, плоски кулинарни изделия, не случайно си имат и празник – така нареченият палачинков ден.

Съществуват безброй вариации и идеи за приготвянето на тестото и  плънката за палачинка, както и външното им оформление. Колкото по-развихрена фантазия имаме, толкова по-оригинални и креативни идеи за рецепти за палачинки, можем сами да преоткрием.

Палачинките може да се гарнират с плодове, плодов сос, шоколад, карамел, извара, конфитюр, орехов мус, мед, сладолед и дори сметана. В солен вариант, те могат да се сервират със сирене, кашкавал, шунка, зеленчуци, гъби, сосове и много други. Те могат да бъдат оформяни по различни начини: във вид на ролки, джобчета, триъгълници,  дори кесийки.

Какво е важно да знаем при приготвянето на палачинки:

  • пшеничното брашно може да бъде заменено с брашно от елда, със смес от пшенично или пълнозърнесто брашно;
  • колкото повече брашно, толкова по-дебели палачинки;
  • ако прибавите разбити белтъци, то тестото ще бъде по-пухкаво;
  • за да сервирате палачинки с хубав жълт цвят, необходимо е да прибавите повече жълтъци, отколкото белтъци;
  • при приготвянето на тестото, половината от млякото може да заместите с вода или светла бира;
  • за да не бъдат палачинките сухи, към тестото може да прибавите 40-80 г топено масло или зехтин;
  • приготвяйки солени палачинки, към сместа може да прибавите нарязани на дребно пресни билки: магданоз, див лук, копър, босилек, мащерка, кориандър, естрагон;
  • между изпичането на следващи палачинки, премахвайте залепнали за дъното на тигана остатъци от изгореното палачинково тесто;
  • важен е редът по който приготвяме палачинковото тесто: първо разбийте яйцата, прибавете млякото и накрая брашното;
  • преди изпичането на палачинките, препоръчително е да прибавите към сместа щипка сол и да оставите сместа да престои в продължение на 30-40 минути;
  • за обръщането на палачинките използвайте широка лопатка.

Добър апетит!

 

За spas

Вижте също

В „кеш или в натура“ при Бон Джоуви

Може би не знаете, но новооткритият  благотворителен ресторант в Ред Банк, щата Ню Джърси принадлежи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *