Начало / Интересен / Първите 13 правила на баскетбола струват повече от 4 милиона

Първите 13 правила на баскетбола струват повече от 4 милиона

Играта е измислена в САЩ през 1891 г.

Първите 13 правила на баскетбола, отпечатаните на две страници, бяха продадени вчера в Ню Йорк на търг на Sotheby’s за 4,3 милиона долара, предаде CNN.

Очаква се парите, получени от продажбата, да отидат в Международната Баскетболна Фондация Нейсмит, носеща името на Джеймс Нейсмит – човекът, измислил играта.

Както писахме преди седмици тринайсетте правила на играта са измислени от учителя по физическо възпитание Джеймс Нейсмит от Спрингфийлд, в американския щат Масачузетс. В един декемврийски ден през 1891 г. той се чудел как да занимава учениците си през зимата и решил да измисли нова игра с топка на закрито.
За да тренира точността на възпитаниците си, той закрепил от двете страни на балкон, който на височина от три метра опасвал физкултурната зала, по една кошница от праскови и ги накарал да вкарват в нея топката. В първата игра участвали два отбора от по девет души. Така се родил съвременният баскетбол. Две години по-късно кошниците били заменени с метални обръчи с мрежа, през 1895 г. поставили табла, а през 1897 г. съставът на отборите бил ограничен до петима играчи.

Играта бързо станала много популярна в САЩ.

Човекът закупил първите 13 правила е тексаският милиардер Дейвид Бут, който казва, че баскетболът е любимият му спорт и си струва да похарчи 4,3-те милиона за ценния екземпляр.

Източник: CNN, iNews

За Vanya

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *