Начало / Кулинар / Профилактика на организма – виното

Профилактика на организма – виното

Истина ли е, че виното е доказано здравословната напитка помагаща за много болежки или това е поредния маркетингов трик, целящ увеличение обема на нечии портфейли?

Сигурно много от вас си задават този въпрос, когато попаднат в поредната статия за червената напитка и нейните положителни ефекти върху нас, обикновените люде. Темата занимава световната медицина дълги години, като последните проучвания звучат все по-обнадеждаващо. Може би единствената болест срещу, която виното не помага, то това е….алкохолизмът.
„Който пие вино в умерени количества, има повече шансове да доживее до сто години“, пише през 1930 г. френският проф. Генийо, председател на националното лекарско сдружение и автор на книгата „Изкуството да не се старее“. По това време той самият е бил на близо сто години, поради което твърдението му звучи още по-достоверно.
Човека се обосновал и с някакви наблюдения над малко село в областта Медок, където са се отбелязали цели 14 златни и диамантени сватби (явно там доста пият винце), сред чиито жители нямало въздържатели.
Още през 30-те години немски и австрийски учени по безспорен начин били установили, че чистото бяло вино убива тофозните бацили за четвърт час, а смесено в съотношение 1:3 с вода ги убива за два часа!

В периода между войните, други пък учени, установили, че виното помага при анемии и общо изтощение на организма, както че действа антисептично, подобрява обмяната на инсулин и благоприятства за добра перисталтика на червата. Някой дори, още тогава за го препоръчвали за лечение на туберкулоза и леки форми на диабет.
Но истинският интерес към тази сфера прие своя апокалипсис през 90-те години след мащабно здравно изследване на френски учени, известно още като „френски феномен“
Той се основава на това, че според проучването при французите кардиологичните заболявания са с около 40% по-малко отколкото при американците, които тогава живеели по-здравословен начин на живот, отколкото франсетата.
„Френския феномен“ е установил, че благодарение на част от фенолните вещества във виното (танините), въздействието е било положително върху кръвоносните съдове. Танините предотвратяват окисляването на холестерола и образуването на плаки на кръвоносните съдове, което е основна причина за инфаркти и инсулти.
И така науката, доказва често цитирания библейски стих от песните на цар Соломон: „Вино веселит сердце человека.“ Оказало се, че то не просто го весели, а го поддържа в добро здраве.
Твърди се, че през 1993 г., много скоро след публикуването на резултатите от проведения експеримент в САЩ продажбите на френско вини са се увеличи с 40%.
Най-важен от тези феноли е ресвератролът – рядка природна субстанция, която лозата образува като част от своята имунна система. Среща се също във фъстъците и някои горски плодове, той е нещо като естествен антибиотик, който предпазва растението от неблагоприятни природни въздействия – измръзване, болести, гъби и плесени, ултравиолетови лъчи.
Най-високо съдържание на ресвератрол има във вина от Пино ноар, Каберне и Мерло, произведение в райони с променлив климат, като Бразилия или Чили.
Доказано е, че в червеното грозде има около 10 пъти повече от тази субстанция отколкото в бялото, поради което разговорите за благоприятното влияние на виното върху човешкото здраве винаги стигат именно до червеното вино.
От казаното до тук не следва, че виното е лекарство, но със сигурност е добро средство за профилактика. То разбира се е полезно само при умерена употреба, а според експерти от Световната здравна организация това означава до 2-3 чаши дневно. Наздраве!

 

Източник и снимка: http://www.webcafe.bg

Вижте също

Утайка от кафе срещу целулит! Шегувате ли се?

Чували ли сте за ползите от кафето, които не са свързани само с разсънването ни …