Начало / Интересен / В Боливия пуснаха кокаинови коледни козунаци (Панетоне)

В Боливия пуснаха кокаинови коледни козунаци (Панетоне)

Боливийските плантатори на кока стават все по-находчиви, след като предприятие за производство на кока пусна на пазара специални коледни козунаци, в чието брашно са добавени не стафиди или захаросани плодове, ами листа от психотропното растение. Самото предприятие, намиращо се в в провинция Чапаре, е създадено по идея на боливийския президент Ево Моралес, индианец от племето аймара, който стана пословичен с кампанията си за легализиране на коката. В Конституцията, обнародвана от Моралес през 2009 г., се казва, че държавата се задължава да защитава кокаиновите насаждения като културно наследство, позовавайки се на тезата, че в естественото си състояние те не спадат към наркотиците.
Хосе Угарте, мениджърът на предприятието за производство на кока „Ebococa“, заяви, че компанията, която работи с шестте федерации на производителите на кока в централната част на Чапаре, са опекли и пуснали в продажба към 5 хил. кокаинови козунака, които ще бъдат пласирани на територията на провинцията.
Новият коледен сладкиш е омесен от традиционни продукти, но към тях са добавени влакна от листата на кока, съдържащи няколко вида алкалоиди, които водят до по-голяма енергетичност и еуфоричност. Угарте твърди, че поет в умерени дози и в естественото си състояние, кокаинът не води до пристрастяване и не вреди на здравето. В същото време организмът ни ще бъде снабден с ценни витамини и минерали, съдържащи се в зеления храст – калций, желязо, а пък фибрите спомагат за доброто функциониране на храносмилателната система.
Вкусните изделия ще вървят по 4 долара и тази година ще се предлагат само в Централна Боливия, а от догодина и по други региони из страната.
През декември компанията пусна и пробни партиди с други кокаино-съдържащи продукти – сода, енергийни напитки, ликьори, обезболяващи мехлеми и др.
Боливия, най-бедната страна в Южна Америка, е третият по големина световен производител на кока и кокаин след Колумбия и Перу, както и основен доставчик на на тези суровини за съседните държави от Южния конус (Бразилия, Парагвай, Уругвай, Аржентина).

За Културна ми Янка

Вижте също

TV7 пуска през март мега шоу по патент на Stone & Co. Entertainment

Първия сезон на мегашоуто „Къртицата“  („The Mole”) се излъчва по ABC през 2001 година. То …