Начало / Интересен / В Боливия пуснаха кокаинови коледни козунаци (Панетоне)

В Боливия пуснаха кокаинови коледни козунаци (Панетоне)

Боливийските плантатори на кока стават все по-находчиви, след като предприятие за производство на кока пусна на пазара специални коледни козунаци, в чието брашно са добавени не стафиди или захаросани плодове, ами листа от психотропното растение. Самото предприятие, намиращо се в в провинция Чапаре, е създадено по идея на боливийския президент Ево Моралес, индианец от племето аймара, който стана пословичен с кампанията си за легализиране на коката. В Конституцията, обнародвана от Моралес през 2009 г., се казва, че държавата се задължава да защитава кокаиновите насаждения като културно наследство, позовавайки се на тезата, че в естественото си състояние те не спадат към наркотиците.
Хосе Угарте, мениджърът на предприятието за производство на кока „Ebococa“, заяви, че компанията, която работи с шестте федерации на производителите на кока в централната част на Чапаре, са опекли и пуснали в продажба към 5 хил. кокаинови козунака, които ще бъдат пласирани на територията на провинцията.
Новият коледен сладкиш е омесен от традиционни продукти, но към тях са добавени влакна от листата на кока, съдържащи няколко вида алкалоиди, които водят до по-голяма енергетичност и еуфоричност. Угарте твърди, че поет в умерени дози и в естественото си състояние, кокаинът не води до пристрастяване и не вреди на здравето. В същото време организмът ни ще бъде снабден с ценни витамини и минерали, съдържащи се в зеления храст – калций, желязо, а пък фибрите спомагат за доброто функциониране на храносмилателната система.
Вкусните изделия ще вървят по 4 долара и тази година ще се предлагат само в Централна Боливия, а от догодина и по други региони из страната.
През декември компанията пусна и пробни партиди с други кокаино-съдържащи продукти – сода, енергийни напитки, ликьори, обезболяващи мехлеми и др.
Боливия, най-бедната страна в Южна Америка, е третият по големина световен производител на кока и кокаин след Колумбия и Перу, както и основен доставчик на на тези суровини за съседните държави от Южния конус (Бразилия, Парагвай, Уругвай, Аржентина).

Вижте също

Вкусна палачинка!

Палачинките – едни от най-харесваните и популярни изделия в света

Знаем, че масово мъжете не са много по готвенето, затова тук ще представим едно от …