Начало / Спортен / Яхти / Яхтинг – спортът на богатите

Яхтинг – спортът на богатите

Яхтата е лодка с палуби, платна и кабини. Идеална е за кратки пътешествия. Обикновено се използва за разходи във водата.“

Традицията за разходката с лодка за удоволствие е почти толкова древна, колкото и гребането с лодка. През 3000 г. пр. Хр. Египетските фараони са били заравяни с елегантни и дълги големи лодки, които трябвало да ги заведат до отвъдното, които са строени в същия стил, както корабите, с които те прекосявали Нил. И тъй като дървеният материал за тях е бил доста оскъден, се е налагало, той да бъде внасян от Либия, което прави самите плавателни съдове приоритет само на богатите и знатните персони. Този принцип важи в продължение на векове.

През 1500 г. пр. Хр. Нещата се променят. В Нидерландия лодките започват да се използват като средство за транспорт на хора и стоки, тъй като страната се стреми да използва многобройните си плавателни канали. Тогава плаването с лодка става не само приоритет на аристокрацията.

Малките лодки се използват и за плаване за удоволствие, а през 1630 г. пр. Хр. започват и първите състезания с лодки между роднини до близките градове. Водните спортове се превръщат в основна част от холандската култура.

Чарлз II е на 16 години, когато е изпратен на остров до Франция за негова сигурност. Той започва да плава за удоволствие и за да му минава времето по-неусетно. Тогава се заражда голямата му любов към морето. По-късно той се мести в Холандия, където изцяло се посвещава на това занимание.


Когато се завръща в Англия през 1660 г. получава невероятен подарък от „Dutch East India Company“ – луксозна яхта произведена по холандки образец. Той я кръщава на сестра си – „Mary“. Кралят се снабдява с още няколко яхти и поставя началото на спорта, който продължава развитието си и до днес.

През 17 век ветроходството се разпространява в цяла Европа. Богатите и заможни хора започват да си поръчват малки открити лодки и фрегати. Яхтите се превръщат в средство за откриване на нови земи и защитаване на жизненоважните водни пътища. Те се използват едновременно за работа и за удоволствие.

В наши дни хората се радват на този „кралски спорт“ както в тихите води на езера, така и в големи реки и морета. И до днес това си остава спорт, който се практикува от най-богатите и известни хора. Те инвестират милиони, за да получат яхтата, която желаят и често я използват, за да избягат от светската суета или за да правят грандиозни партита в открито море.

източник: http://www.stabilityyachts.com

За Vanya

Вижте също

Strand Craft 166 – изящество в света на яхтите

Суперяхтата Strand Craft 166 е продукт на Strand Craft и Gray Design, които отбелязаха началото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *