Начало / Спортен / Яхтинг – спортът на богатите

Яхтинг – спортът на богатите

„Яхтата е лодка с палуби, платна и кабини. Идеална е за кратки пътешествия. Обикновено се използва за разходи във водата.“

Традицията за разходката с лодка за удоволствие е почти толкова древна, колкото и гребането с лодка. През 3000 г. пр. Хр. Египетските фараони са били заравяни с елегантни и дълги големи лодки, които трябвало да ги заведат до отвъдното, които са строени в същия стил, както корабите, с които те прекосявали Нил. И тъй като дървеният материал за тях е бил доста оскъден, се е налагало, той да бъде внасян от Либия, което прави самите плавателни съдове приоритет само на богатите и знатните персони. Този принцип важи в продължение на векове.

През 1500 г. пр. Хр. Нещата се променят. В Нидерландия лодките започват да се използват като средство за транспорт на хора и стоки, тъй като страната се стреми да използва многобройните си плавателни канали. Тогава плаването с лодка става не само приоритет на аристокрацията.

Малките лодки се използват и за плаване за удоволствие, а през 1630 г. пр. Хр. започват и първите състезания с лодки между роднини до близките градове. Водните спортове се превръщат в основна част от холандската култура.

Чарлз II е на 16 години, когато е изпратен на остров до Франция за негова сигурност. Той започва да плава за удоволствие и за да му минава времето по-неусетно. Тогава се заражда голямата му любов към морето. По-късно той се мести в Холандия, където изцяло се посвещава на това занимание.

Когато се завръща в Англия през 1660 г. получава невероятен подарък от „Dutch East India Company“ – луксозна яхта произведена по холандки образец. Той я кръщава на сестра си – „Mary“. Кралят се снабдява с още няколко яхти и поставя началото на спорта, който продължава развитието си и до днес.

През 17 век ветроходството се разпространява в цяла Европа. Богатите и заможни хора започват да си поръчват малки открити лодки и фрегати. Яхтите се превръщат в средство за откриване на нови земи и защитаване на жизненоважните водни пътища. Те се използват едновременно за работа и за удоволствие.

В наши дни хората се радват на този „кралски спорт“ както в тихите води на езера, така и в големи реки и морета. И до днес това си остава спорт, който се практикува от най-богатите и известни хора. Те инвестират милиони, за да получат яхтата, която желаят и често я използват, за да избягат от светската суета или за да правят грандиозни партита в открито море.

А ето и някои от известните почитатели на яхтинга, и техните яхти:

Яхтите на звездите

Известните и богатите много обичат да ходят на почивка. Още по-хубаво е когато са на място, което е трудно достъпно за феновете и папараците, място, на което могат да се отпуснат и да почиват на спокойствие. Вероятно затова най-големият хит сред звездите е да прекарват свободното си време на яхта или още по-добре – да притежават собствена. Много от известните личности вече са влезли в клуба на притежателите на луксозните яхти. Други засега се наслаждават на това удоволствие за кратко. Вижте как и къде някои звезди се възползват от лукса на яхтите!

Бранджелина

Звездната двойка наскоро „влезе в притежание“ на яхта за 70 милиона британски лири. Яхтата е с палуба на три нива, конструирана и построена в Италия. Разполага с шест спални, гимнастически салон, плувен басейн и площадка за приземяване на хеликоптер. Явно Брад е изявен любител на яхтите. Още по времето на брака си с Дженифър Анистън двамата притежаваха яхта за много по-скромната сума от 5,7 милиона долара.

Тайгър Уудс

Шампионът по голф притежава истинска „мега“ яхта, дълга над 50 метра. Тя струва около 20 милиона долара. Построена е във Вашингтон. Специално за Тайгър при строежа на яхтата са добавени много елементи, които не са били включени в първоначалния план. Остава загадка обаче с коя красива дама ще почива Уудс на своята яхта. Вероятно кандидатките са много, а той, както добре знаем, не може да отказва на красиви жени.

Яхти

Пъф Деди

Според британското издание „ Daily Mirror” Шон Коумс е закупил моторна яхта за 33 милиона долара, която носи името „The Maraya“. Строежът й е отнел три години и задължителните елементи на нея са барът, сцената и прожекционния екран. Явно Пъф Деди има намерение да я използва като място за партита, а не като оазис на усамотението. Все пак е подходил като ценител, изисквайки наличието на маси, върху които има книги за Африка. Рапърът е наел персонал от 10 души, в чиито задължения влиза и печенето на шоколадови сладки.

Уейн Руни

Футболната звезда и неговата съпруга Колийн се женят на яхта за 40 милиона британски лири. Едва ли може да се очаква по-малко от двойка, която е похарчила 4 милиона британски лири за сватбата си.

Баните на яхтата са от мрамор, а кранчетата в санитарните помещения са позлатени.

Наоми Кембъл

Черната перла и нейният приятел Владимир Доронин си прекарват чудесно на яхта в Сен Тропе. Яхтата „Lionheart” е с наистина внушителни размери и е обзаведена в характерния за този вид плавателни съдове кремав цвят.

Вижте също

Топ 10 причини за да тренираме

По принцип няма нищо лошо човек да тренира, за да изглежда добре. Но това не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *