Начало / Интересен / Алмодовар, Бандерас и Жонке

Алмодовар, Бандерас и Жонке

Зад това трио стои последната лента на най-култовия испански режисьор Педро Алмодовар. Най-новият му филм се казва „Кожата, в която живея”, вдъхновен от романа „Mygale (Tarantula)“ на френския писател Тиери Жонке.
Главната роля се изпълнява от един от любимците на Алмодовар – Антонио Бандерас, който дължи славата си именно на Алмодовар, включил го в пет свои ленти, които изстрелват родения в Малага актьор към върха.
Типично в стила на режисьора, „Кожата, в която живея” е смесица от черен хумор, трилър и психодрама с нотки на филм на ужасите.
Сюжетът е сложен и заплетен, но основната нишка гравитира около темата за отмъщението и възмездието. Бандерас влиза в кожата на гениален естетичен хирург Робърт Ледгард, който създава „трансгенна кожа“, т.е. устойчива на огън кожа, с която е можел да покрие обгореното тяло на съпругата му, опожарена в катастрофа. В имението си той тайно провежда експерименти върху красивата и загадъчна Вера, която държи като пленница, пазена от икономката Марилия. Докато Робърт отсъства за няколко дни от дома си, там се появява сина на Марилия, който моли майка си да го подслони за известно време. Марилия му отказва, но Робърт научава за пленницата и … следва низ от сцени и обрати, които ще ви карат да избухвате в смях и да изпадате в недоумение от сцените за половата идентичност, толкова любима тема за испанския режисьор. Алмодовар ни изправя и пред темите за кръвното родство, убийството, изнасилването, тайните, родителството и неразривните емоционални връзки.
Въпреки комичните моменти, филмът запазва сериозна сюжетна линия и ни дава доста храна за размисъл. Външната обвивка ли е по-важна или нейното съдържание?
Можете да закупите и книгата на Тиери Жонке „Тарантула (Кожата, в която живея)“, която вече е на пазара от издателство „Колибри“.

 

 

 

Вижте също

Утайка от кафе срещу целулит

Утайка от кафе срещу целулит! Шегувате ли се?

Чували ли сте за ползите от кафето, които не са свързани само с разсънването ни …