Начало / Интересен / Британски еколози пускат серия пощенски марки с цел набиране на средства по проект „Опазване на птиците в Хендерсън Айлънд“

Британски еколози пускат серия пощенски марки с цел набиране на средства по проект „Опазване на птиците в Хендерсън Айлънд“

Британската обществена благотворителна Програма за закрила на птиците (RSPB = Royal Society for the Protection of Birds) обяви плановете си да пусне нова серия пощенски марки с лика на рядък вид птици, като целта е да се наберат средства по фонд за подпомагане на представителите на семейство буревестници, които населяват остров Хендерсън (Henderson Island).

Природозащитници, които работят по този проект споделят ,че от дълго време Хендерсън Айлънд е нападнат от нашествие на плъхове, които нарушават природния баланс на Острова. Целите на Проекта на RSPB ще бъдат концентрирани в борбата с въпросните вредители. Само за една седмица около 95 % от буревестниците са били убити от плъхове, което , обърнато в цифри означава, че за една година загиват около 25 000 птици.
„Най-после имаме възможност да се отървем от плъховете и да запазим природните ценности на острова. Убеден съм, че мнозина оценяват красотата и изключителността на дивата природа и колко е важно човекът също да участва и допринася за нейното опазване“, коментира сър Дейвид Атънбъроу.

 

 

 

 

 

През настоящия месец август се очаква да стартира спасителната операция. Два хеликоптера, оборудвани с GPS-и трябва да разсипят примамки с отрова из целия остров. Намесата ще бъде кратка, но за сметка на това резултатите от нея се очаква да имат дълготраен ефект и най-вече да изпълнят поставените цели: спасяване на буревестницте от изчезване , запазване уникалността на животинското и растително разнообразие. Сумата, която трябва да бъде събрана , за да се изпълни проекта, варира в интервала 1.5-1.7 милиона паунда. Затова еколози и привърженици на проекта призовават всички жители на Обединеното кралство да купуват пощенски марки с лика на застрашените от изчезване птици.

 

 

 

 

Остров Хендерсън се намира в източната част на Тихия океан и е един от малкото коралови острови в света, чиято природа се е съхранила в незасегнат вид. Забележителен е с това, че там се срещат десет вида уникални растения ,четири вида сухоземни птици и осем вида охлюви.От десетилетия насам островът е дом на много водни костенурки и различни видове морски птици, сред които четири вида представители на семейство буревестници. Хендерсън Айлънд принадлежи към Островите Питкерн, които се водят британска задморска територия. О-в Хендерсън се намира в центъра на южната част на Тихия океан, близо до континентите Австралия и Южна Америка. Изследователи го определят като един от най-трудно достъпните острови (30 квадратни километра) в света. Образуван е от множество подводни вулкани. Намира се на 168км от Питкерн и е около 8 пъти по-голям от него.

Източник: www.birdlife.org

 

Вижте също

10-те най…странни имена на известни мъже

Факт е, че много от известните личности не използват истинските си имена в публичното пространство. …