Начало / Домошар / Да харчиш или да не харчиш, не това е въпросът

Да харчиш или да не харчиш, не това е въпросът

В мъглявата, но изконно пазарна среда в капиталистическа България са се формирали два основни типа потребители – харчещи и нехарчещи. Харчещите ги знаем, те винаги са ни били ясни. Нехарчещите следват завета „За бога братя, не купувайте!”, който от 1991 ни стряска всеки път, щом посегнем към портфейла си. Не, че често има какво да извадиш, но самият жест е достатъчно показателен. Но колкото и много или малко да харчим, важи основното правило, че през начина по който харчиш, лесно може да бъде видяна и твоята същност. Спомнете си за това всеки път, когато:

 • Осъзнаете, че телефонът ви струва два пъти повече от колата ви, която даже не карате, защото не ви е изгоден бензинът.
 • Взимате бърз заем, за да покриете преден заем, който също е отишъл да покриете по-преден заем и така нататък и в двете посоки, напред и назад във времето.
 • С такси обикаляте из моловете, за да хванете промоциите, които честно казано, не ви трябваха въобще този месец, все още е зима, а летните тоалети са навсякъде на безценица.
 • Опитвате се да почерпите всички в бара, стискайки в джоба кредитната карта и надявайки се на тяхната благоразумност, защото вие просто искахте да направите впечатление, нали?
 • Склонни сте да си купите нов автомобил, само и само да не се налага да взимате такси 200 метра преди блока, за да не разбере никой, че ходите пеша.
 • Търкате билетчета от лотарийните игри с усещането, че ако не спечелите днес, то утре със сигурност. Може би има заговор, който си поставя за цел да ви държи постоянно беден. Вероятно е, нали?
 • На промоционалните щандове в големите магазини обикаляте по няколко пъти, за да можете после в изпросена торбичка да си съберете десетина резенчета луканка за закуска. По-вкусна ви е от купената.
 • Ако ви се наложи да изхвърлите нещо от дома ви, това се случва след много внимателна и прецизна експертиза – изхабило ли се е до степен, че да няма никаква употреба. Най-вероятно ще завърши в мазето, където всичко може някога да бъде реабилитирано.
 • Заплатата ви стига само до 300 метра след получаването и в офиса. Като резултат от това, решавате да смените офиса с по-близък, за да бъдете по-дълго време богат.
 • Вчера една муха цял час ви дразни в офиса, преди да намерите сили да станете и да я убиете. Наистина, трудно е да търпиш това жужене, ако нямате какво да правите в работно време.
 • Все още презвъняването по мобилния телефон ви е много добра форма на контакт с приятелите,  стига преди това да сте се уговорили и какво точно означава този сигнал.

Май ви замислихме, нали? Харчете със здраве и със сърце, печелете по същия начин и внимавайте, вашите навици за харчене са и вашето криво огледало. Лесно можете да бъдете видян в него.

http://burzi-krediti.com/

 

Вижте също

подарък за мъже

Отгатнете желанията им: От какъв подарък се нуждаят мъжете?

Пред нас, жените, мъжете винаги се опитват да изглеждат неподвластни на дребните житейски страсти. Опитвайки …