Начало / Бизнесмен / Дали Apple ще извади САЩ от дълговата криза?

Дали Apple ще извади САЩ от дълговата криза?

Корпорацията Apple може да не е богата „колкото Господ“, но изглежда има повече налични пари от американското правителство, което по последни данни разполага с оперативни разходи в размер на 74 000 милиарда долара. Това е по-малко в сравнение с финансовия резерв на Apple, който възлиза на 76 000 милиарда долара. При това положение се ражда вероятността американското правителство да помоли за финансова помощ Стив Джобс, както и други проспериращи компании. Главният изпълнителен директор на Apple съвсем няма да е първият преуспял бизнесмен, който евентуално ще бъде призован да помогне на страната си по отношение на дълговата криза.
Средата на 90-те години, когато американската икономика е все още в процес на стабилизиране след финансовия колапс от 1893 г., Министерството на финансите на САЩ е силно разтревожено от опасността от банкрут. Това е поражда необходимост  незабавно да се формира спасителен план, който се изразява в това да се призоват едрите капиталисти и инвеститори да погасят задълженията си към държавата. Провежда се официална среща между тогавашния президент Кливланд и директора на нюйоркската рейтингова агенция J.P. Morgan, на която последният тържествено обещава да подпомогне правителството със „скромната“ сума от 60 милиона долара в злато. Тези пари, преизчислени спрямо инфлацията, се равняват днес на 1.5 милиарда щадски долара.
По пазарна стойност Apple е втората по големина компания в света (с 362 $) след петролния гигант Exxon Mobil Corp. (с 395 $).

Източник: www.latimes.com

Вижте също

Собствен онлайн магазин – защо не

Интернет потребителите в световен мащаб нарастват всяка минута, и все повече от действията, с които …