Начало / Интересен / Дебитна или кредитна карта – какво да избера?
Дебитна или кредитна карта

Дебитна или кредитна карта – какво да избера?

Съвременният финансов пазар предлага на потребителите да заплащат стоките, които купуват по най-различни начини. Така че не е рядко срещано явление, хората да се колебаят какво е по-добре за тях: например да изберат дебитна или кредитна карта, която да ползват за разплащане. В този текст ще разгледаме аспектите на тази дилема. Нека първо си изясним понятията обаче

Какво е дебитна карта?

Дебитната карта предлага удобството да пазарувате директно онлайн, в мола, в супермаркета, като транзакцията на парите се извършва директно от вашата лична сметка. Можете също така да теглите директно пари от банкомат; разполагате с PIN код, чрез който да активирате тегленето или плащането. Добре е често да проверявате и зареждате сметката си, за да не стане така, че някои път просто да сте останали без пари в нея.

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е средство, чрез което плащате за покупката на стоки и извършени услуги, но е директно обвързана по линията на кредита от дадена институция. Обикновено кредиторите поставят някакъв лимит на картата, за да не се получава разточителство от страна на потребителя. Има и такива, които при определена покупка допускат превишаване на лимита.

Услугите които заплащате с кредитна карта съвпадат с тези, които можете да заплатите с дебитна такава. Затова може би окончателният избор зависи от други фактори!

Дебитна или кредитна карта?

 Отговорът на тази дилема е много труден, защото има различни типове харчене и отношение към финансовите услуги от страна потребителите. Затова много неща зависят от начина на живот. Дебитната карта например е подходяща за хора, които имат афинитет към пазаруването и се притесняват, че могат да влязат в дълг. Те могат да се възползват от нея в своето ежедневно пазаруване. С дебитната карта ю не е възможно да изпаднете в дълг, защото тя е ограничена до възможностите на сметката. При кредитната карта има такава вероятност.

Кредитните карти обаче са подходящи за хора, които пътуват повече, които използват лизингови коли и спят често в хотели. Тя също е подходяща за хора, които имат добра финансова култура и знаят как да спестяват пари и да получават възнаграждения чрез правилното ползване на своите кредитни карти.

Източник: Онлайн кредитен консултант – PARITE.BG

Вижте също

аксесоари за домашни любимци

Изненадайте своите четириноги приятели – аксесоари за кучета и котки

Вие сте човек, който обича животните и се радва на тяхната компания всеки ден? Ако …