Начало / Интересен / „Физика на тъгата“ – дългоочакваният втори роман на Георги Господинов

„Физика на тъгата“ – дългоочакваният втори роман на Георги Господинов

fizika-na-tygataТова е „Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.“

 Това гласи част от анотацията върху задната корица на „Физика на тъгата“ – последната книга излязла наскоро от ръцете на Георги Господинов, един от най-популярните и превеждани съвременни български писатели, драматурзи и поети.
Новият роман излиза цели 12 години след станалия култов „Естествен роман“, който и до ден днешен продължава да се превежда на различни чужди езици.
На 13 декември беше официалната премиера на романа „Физика на тъгата“, публикуван от издателство „Жанет 45“. Той е писан на различни места из Европа, достойнство и привилегия дължаща се и на стипендията в областта на изкуството, която авторът печели през 2008 г., даваща му възможност да прекара една година в Берлин. Отделно е канен на литературни четения в цяла Европа. Това му дава възможност да наблюдава отблизо случващото се и извън пределите на България, да разсъждава върху видяното и чутото, да го анализира и да разплита възела на трудоемкия въпрос „как се живее във време, в което смисълът се изплъзва, нещата вървят по-бързо, отколкото можеш да ги усетиш“.
Отправна точка за героя е публикуван в края на 2010 г. доклад, в който се твърди, че България е най-тъжното място на света. Това се явява катализатор за мислите и идеите му, в резултат на които решава да избяга от тъгата си и да потърси по света едно по-позитивно и щастливо местенце. Опитът за отдалечаване се оказва повратен момент за героя, който скоро осъзнава, че откъсването от тягостното усещане е невъзможно, а Световната есен е навсякъде и е обзела всички области на човешкото битие.
Сюжетът е навързан посредством къси истории, които изграждат цялостната линия на романа. Във връзка с жанровото му определяне, Господинов споделя: „жанрът е особен … по-епически от „Естествен роман“ … още по-радикален в жанра и отива по-нататък, задълбава повече“.
Авторът предлага и лична рецепта за спасение от кризата и съпътстващата я меланхолия. Той я открива в културата и особено в литературата, която приканва четящия да се абстрахира от заобикалящите го несгоди и да се замисли върху прочетеното.

Вижте също

Сезонът на белите трюфели

Икономическата криза не е повлияла на търсенето на бели трюфели с кучета в Алба, Италия, …