Начало / Интересен / Хелоуин или Кукерство?
Хелоуин

Хелоуин или Кукерство?

Хелоуин е празник, който от няколко години насам се празнува в България. Някой казват, че това е просто празник и всички трябва да се веселим, поредния добър повод да се съберем и да се забавляваме. Други обаче го смятат за противорелигиозно на нашата вяра, бит и култура. И може би и те имат право. В крайна сметка, днес е Хелуин, празник, който се празнува почти вече от целия свят, независимо, че корените са му в Америка и става по-популярен във Великобритания и Ирландия.

Всички празнуващи вярват, че на този ден  или по-скоро нощ идвали духовете на мъртвите и се вселявали в телата на живите. За това и всички се обличат с най-различни и налудничави страшни костюми, вдигат голям шум, за да изгонят нежеланите гости.

По различните краища на света празника се приема по различен начин и се свърза с различни поводи. Например, в Англия Хеолуин се чества на 5 ноември, причина за това е екзекуцията на Гай Фокс, който е бил известен английски заговорник, искал да взриви зданието на парламента.

Най-вероятно ви е известен американския модел на празнуване – децата се обличат с различни костюми, тръгват и обикалят от врата на врата за да събират сладкиши и лакомства.

Но нека се върнем в България – у нас празника на „Вси светии“ се отбелязва в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. През месец ноември е Архенгелова задушница, в съботата преди Архангелов ден, който е бил винаги на 8 ноември.

Защо не се отдава така „чест“ на тези български дати? Може би защото предаването на митовете и колоритността тук липсват или по-скоро на са така популяризирани.

Но Кукерството тук не може да отстъпи на Хелуин по атрактивност, мотиви и легенди, и популярност. То е традиционен български празник и един от символите на страната ни. Кукерите целят да изгонят злите сили и лоши духове и да донесат здраве и добра реколта.

В кукерската дружина всеки член си има роля и функция. Най-разпространеният кукерски обичай е кукеруването на Нова година. След като тя настъпи, дружината тръгва от къща на къща и подобно на коледарите, те са чакани и желани гости. В къщата те играят различни комични или битови сценки, а домакините ги даряват с храна и вино.

Празникът най-често завършва на селския мегдан с молитви за здраве, плодовитост и добра реколта. Подобни обичаи могат да се срещнат в някои части на Италия и Испания, като се наблюдава наиситна голяма прилика в ритуалите и костюмите на участниците.

Дори и да харесвате двата празника, нека първо да отдадем нужната чест на нашият си, Кукерството, а след това да режем тикви и да се преобличаме като вампири, просто за шоуто. Но, няма лошо в крайна сметка, целта е една – да празнуваме и да вярваме в някаква добра кауза.

Какво да облечете за Хелоуин?

Хелоуин е съвсем подходящ момент да захвърлите всички предразсъдъци. Можете да бъдете толкова секси, колкото си поискате. Все пак избягвайте вулгарните костюми. Ако празнувате с половинката си, съчетайте костюмите си за най-добър ефект.

Например костюмът „Щепсел и крушка“. Вие ще сте щепселът, а вашата дама – крушката. По този начин можете да покажете каква наелектризираща двойка сте двамата. Един подходящ аксесоар към този костюм са белезниците. Те не само, че ви обвързват в истинския смисъл на думата, но да не забравяме, че металът е чудесен проводник. Други интересни костюми за двойки са – на Адам и Ева, както и ключалка и ключ.

Хелоуин е време за забавления и идеалното време да облечете това, което искате. Имате свободата да експериментирате с костюмите, да разкриете точно тази част от себе си, която искате другите да видят. Въпреки че на Хелоуин всички се маскират, може би точно тогава с костюмите, които избират, те показват истинските си лица, извън границите на общоприетите норми в обществото.

Ако сте фен на животните и се отъждествявате с някое от тях, препоръчваме ви костюм на лъва – кралят на джунглата.. ловецът. Той се състои от качулка с лъвски уши и грива, кадифена блуза с прикачени лапи и подходящи панталони с прикачена опашка на тях.

Друго подходящо и доста секси предложение е костюмът на тореадор или матадор. Този тип костюми се състоят от черна кадифена шапка, червен жакет с позлатени краища и яка, бяла риза, черен пояс и черни панталони.

Ако искате да се облечете в рокля или пола, то сега е единственият ви шанс без да ви помислят за „нередовен“. Можете да се облечете като президент, като пират, гангстер, любимата си рок звезда. Каквото и да изберете, ако отивате на партито без половинка и искате да привлечете вниманието на дамите, спазвайте два ключови принципа – изберете секси костюм, но не вулгарен.

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …