Начало / Здрав / Хелоуин или Кукерство?

Хелоуин или Кукерство?

Хелоуин е празник, който от няколко години насам се празнува в България. Някой казват, че това е просто празник и всички трябва да се веселим, поредния добър повод да се съберем и да се забавляваме. Други обаче, го смятат за противорелигиозно на нашата вяра, бит и култура. И може би и те имат право. В крайна сметка, днес е Хелуин, празник, който се празнува почти вече от целия свят, независимо, че корените са му в Америка и става по-популярен във Великобритания и Ирландия.

Ден на мъртвите деца – това е 31 октомври, деня след него, обаче е не по-малко смущаващ – 1 ноември е Ден на възрастните починали. Всички празнуващи вярват, че на този ден  или по-скоро нощ идвали духовете на мъртвите и се вселявали в телата на живите. За това и всички се обличат с най-различни и налудничави страшни костюми, вдигат голям шум, за да изгонят нежеланите гости.

По различните краища на света празника се приема по различен начин и се свърза с различни поводи. Например, в Англия Хеолуин се чества на 5 ноември, причина за това е екзекуцията на Гай Фокс, който е бил известен английски заговорник, искал да взриви зданието на парламента.

Най-вероятно ви е известен американския модел на празнуване – децата се обличат с различни костюми, тръгват и обикалят от врата на врата за да събират сладкиши и лакомства.

Но нека се върнем в България – у нас празника на „Всичките светии“ се отбелязва в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. През месец ноември е Архенгелова задушница, в съботата преди Архангелов ден, който е бил винаги на 8 ноември.

Защо не се отдава така „чест“ на тези български дати? Може би защото предаването на митовете и колоритността тук липсват или по-скоро на са така популяризирани.
Но Кукерството тук не може да отстъпи на Хелуин по атрактивност, мотиви и легенди, и популярност. То е традиционен български празник и един от символите на страната ни. Кукерите целят да изгонят злите сили и лоши духове и да донесат здраве и добра реколта.

В кукерската дружина всеки член си има роля и функция. Най-разпространеният кукерски обичай е кукеруването на Нова година. След като тя настъпи, дружината тръгва от къща на къща и подобно на коледарите, те са чакани и желани гости. В къщата те играят различни комични или битови сценки, а домакините ги даряват с храна и вино.

Празникът най-често завършва на селския мегдан с молитви за здраве, плодовитост и добра реколта. Подобни обичаи могат да се срещнат в някои части на Италия и Испания, като се наблюдава наиситна голяма прилика в ритуалите и костюмите на участниците.

Дори и да харесвате двата празника, нека първо да отдадем нужната чест на нашият си, Кукерството, а след това да режем тикви и да се преобличаме като вампири, просто за шоуто. Но, няма лошо в крайна сметка, целта е една – да празнуваме и да вярваме в някаква добра кауза.

Вижте също

факти за съня

16 факта за съня, които не знаете

Сънят е абсолютно задължителен за всеки човек. Въпреки че учените все още не са изследвали …