Начало / Културен / Книги / Излезе първата по рода си биографична книга за Ив Сен Лоран

Излезе първата по рода си биографична книга за Ив Сен Лоран

На книжния пазар от 22 август тази година, излиза първата биография на големия френски моден дизайнер Ив Сен Лоран. Нейният автор се казва Лоранс Бенаим.

Това е разказ за човекът, роден през 1936 г. в Оран и заявил едва 13-годишна възраст: „Един ден името ми ще е изписано с огнени букви на „Шан-з-Елизе“. Книгата разказва за младежа в тъмен костюм, който едва на двайсет и една години наследява Кристиан Диор, за мъжа, който минава през всички отрови на звездите – депресия, алкохолна зависимост, наркотици. Ив Сен Лоран е човекът, който заедно с Пиер Берже, своя делови и интимен партньор, създава такава модна империя, която няма алтернатива и до сега. Тя е известна с инициалите си – YSL.

В началото на 2002 година, на рожденния ден на модната си къща, Ив казва сбогом на висшата мога. 6 години и половина след това, на 1 юни 2008 г. големият парижки дизайнер, последният от класиците на модния дизайн, пада в бездънната яма на рака на мозъка.
Тази книга е посветена на трудния и вълнуващ път на моделиера с тънък вкус и неповторим усет за дамското облекло, създал стила „бийт“ в началото на 60-те години на миналия век, прет-а-портето „Рив гош“, панталоните и смокингите за жени, лансирал суперпарфюмите „Opium“ и „Paris“, но и на невероятния и непознат свят на висшата мода.

Едни от най-епохалните слова на Ив Сен Лоран са: „Роклята не е архитектура, а дом: тя не е ушита, за да бъде съзерцавана, а за да бъде обитавана. Жената, която я носи, трябва да се чувства красива в нея и да й е удобно. Всичко останало е измишльотина.“

Вижте също

85-годишният Мечо Пух!

Преди три дни, известният анимационен и най-вече литературен (поне за мен) герой, Мечо Пух, навърши …