Начало / Полезен / Как да изберем колан (наръчник за мъже)
Как да изберем колан

Как да изберем колан (наръчник за мъже)

Безспорно коланите са от най-обичаните и носени мъжки аксесоари. Но дори в избора на толкова тривиална вещ има определени тънкости.

Специалистите по мъжки стил на contour.bg са тук, за да ви научат как да избирате подходящ за своята фигура и стил колан. За да изглеждате винаги зашеметяващо добре.

Ето какво трябва да знаете.

Дължина на колана

Коланите имат различни размери, за да стоят добре на различни талии. Размерът, който ще прочетете на етикета, съвпада с обиколката на талията, за която е подходящ. Например колан с размер 90-95 е подходящ за талии между 90 и 95 см. Така че е задължително да знаете каква е обиколката на талията ви, преди да си купите колан.

При някои марки колани дължината е обозначена в инчове. Тогава ще се наложи да направите нужните преобразуване, за да се ориентирате кой размер е подходящ за вас.

В специализираните магазини за колани обикновено се предлага и скъсяване на колан. Ако избраният от вас модел не е в подходящ размер, попитайте за такава услуга.Какъв колан за дънки

Ширина на колана

Класическият мъжки колан е с ширина 3-3,5 см. В този диапазон влизат както коланите за официално облекло, така и универсалните модели, подходящи за повечето стилове на обличане.   Моделите, подходящи за спортен или спортно-ежедневен стил, са по-широки – обикновено 3,5-4,5 см, но могат да стигнат и до 6 см.

Тока на колана

Тук вече разнообразието е толкова голямо, че вашият вкус и стил са водещи в избора. И все пак е добре да знаете, че класическият универсален колан има правоъгълна метална тока без орнаменти и надписи, в един цвят и с ширината на самия колан. В по-спортния стил на обличане можете да си позволите почти всякакви модели – с големи катарами, с надписи, от различни материали, с различни форми. Принципът е следният: колкото по-официално е облеклото, толкова по-малка е токата. Почитателите на екстравагантното облекло могат да се насладят и на вградени кристали, скъпоценни камъни и благородни метали.

Материал на колана

Разбира се, класическият колан е кожен и едноцветен, кафяв или черен. Но на пазара се предлагат и много други видове.

Мъжките колани от естествена кожа са абсолютна класика и продължават да са най-предпочитаните. Кожата може да е обработена по различни начини и да изглежда по-изискана или по-груба. Могат да са направени от цяла лента или от тънки, преплетени ивици в един или различни цветове. Могат да бъдат гладки или да имат текстура. Тези колани са здрави, красиви, дълготрайни, подходящи за всякакви стилове на обличане и сравнително лесни за поддържане – имат нужда от време на време да бъдат почиствани с влажна кърпа и да бъдат овлажнявани със специален балсам. Но далеч не са най-евтините.

Коланите от еко кожа са по-евтин вариант. В началото изглеждат толкова добре, колкото и тези от естествена кожа, но се износват и повреждат значително по-бързо.

Предлагат се и колани от плат или еластични ленти. Тук вариациите в цветовете, шарките и текстурите са напълно неограничени. Тези колани са меки, удобни за носене и лесни за почистване и поддръжка. Но дори ако са от много здрава материя, често избледняват с времето. Подходящи са за спортен, ежедневен или милитари стил.

 

 

Вижте също

устройства за подслушване

Видове устройства за подслушване

Статията дава обща информация относно видове подслушвателни устройства. Те са разделени в две основни групи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *