Начало / Домошар / Как да подготвим дома за Коледните празници?
Коледа у дома

Как да подготвим дома за Коледните празници?

Коледа и коледните празници носят голямо вълнение у всеки човек. Още през ноември мнозина вече започват да кроят планове за празничния декември – подаръци, украса, ястия за празничните трапези и много други. За да избегнете напрежението в последните дни преди Коледа и да рискувате провалянето на най-уютния празник през годината ви съветваме да започнете да се  подготвяте от рано. В следващите няколко реда ще ви дадем няколко съвета как да го направите.

1.План и списъци

Започнете още в средата на ноември да планирате всичко. В днешно време им няколко начина, по които да го направите – хартиен планер, онлайн планер на лаптопа или на телефона ви и хвърчащи бележки, на който да разписвате различните неща, с които трябва да се справите. Последния вариант не много препоръчителен, защото има голяма вероятност да загубите някоя бележка и да пропуснете част от подготовката.

За да ви бъде възможно най-лесно направете списъци за всяко нещо, което трябва да покриете – списък със ястията за Бъдни вечер и Коледа, списък със подаръци за всеки човек, когото планирате да зарадвате, списък със продукти, които ще са ви необходими за почерпките в празничните дни и всичко друго, за което мислите, че ще ви бъде необходимо по-детайлно разписване. В календара на телефона си можете да записвате по дни ангажиментите и срещите, които ви предстоят в празничния месец, така ще избегнете пропускането им.

2. Почистване на дома

Без значение дали планирате да съберете семейството у дома или ще бъде в дома на ваши близки за Коледа, направете малко по-задълбочено почистване и подреждане на дома  преди да го украсите и да внесете коледния дух в него. Отделете един ден, в който да почистите добре всички повърхности, да изперете пердетата, да освежите килимите и дамаската на меките мебели. Това може да ви изглежда излишно, но всъщност ще освежи цялостно атмосферата в дома ви и ще накара да се почувствате много по-комфортно.

3. Украсяване на дома

Може би любимата и най-вълнуващата част от всички досега е поставянето на коледната украса. Извадете всичко, с което разполагате, прегледайте го добре и оставете за ползване само това, което все още е в добър вид, ако след това ви липсва нещо купете коледна украса онлайн или я изберете на място, в някой от магазините, които посещавате. Не забравяйте за традицията всяка година да добавяте по една нова играчка, която специално сте избрали като символ  на изтичащите 12 месеца.

С положението, в което се намираме в момента и COVID-19, тази година няма да е подходяща за дълги разходки в големите търговски магазини, ресторанти и кафета. Това пък дава чудесна причина да прекараме повече време у дома с цялото семейство и да допринесем за уюта и коледното настроение, като например направим част от украсата в дома ръчно. Това могат да бъдат ръчно направени коледни свещи или украса за масата с естествени материали или каквото друго ви хрумне. Бъдете креативни и се забавлявайте!

4. Подгответе подаръците

Освен планирането на подаръците, което споменахме по-горе, друго важно нещо е и тяхното купуване и опаковане. Възползвайте се от намаленията в края на ноември, за да спестите средства. За да си спестите време можете да изберете нещата онлайн и да ги очаквате с доставка до дома ви. Не чакайте последната вечер, за да опаковате дузината подаръци, които ще сложите под елхата. Направете го по-рано и ги поставете, когато сте готови, това ще държи всички в още по-голямо очакване за изненадите, които ще отворят след броени дни. Ако имате деца, разбира се изчакайте до коледния ден, когато Дядо Коледа ще донесе и техни подаръци, иначе рискувате от нетърпение за собствените си подаръци, децата отворят вашите и изненадата се провали.

 

Най-важното е да не забравяте да се забавлявате и да не превръщате прекрасния празничен период в страхотна суматоха, която да развали коледния дух и настроение на вас и близките ви.

Вижте също

подарък за мъже

Отгатнете желанията им: От какъв подарък се нуждаят мъжете?

Пред нас, жените, мъжете винаги се опитват да изглеждат неподвластни на дребните житейски страсти. Опитвайки …