Начало / Културен / Книги / Книгата за Дилма Русеф вече с превод на български

Книгата за Дилма Русеф вече с превод на български

Наскоро беше издадена на български език книгата „Дилма Русеф. Историята на едно българско семейство, белязано от изгнанието, комунизма и президентството на Бразилия“ (ИК “Синева”). Автори са двама видни журналисти – бразилецът Жамил Шаде, който е кореспондент на в. “Естаду де Сао Паулу” и журналистът от “24 часа” Момчил Инджов, който първоначално написва книгата на португалски. Това е първа книга за българинът-полиглот, а книгата първоначално излиза през март 2011 г. в Бразилия.
Авторите се потапят в историята и корените на семейство Русеф и запознават читателите с малко познати факти от живота на бразилския президент и нейния полубрат Любен Русев, станали жертва на диктатурите в родните си страни и които така и не успяват да се срещнат приживе. Обединява ги именно борбата срещу тези диктатури – тя се бори срещу десен военен режим, а той срещу ляв. Дилма лежи две години и четири месеца в затвора за партизанска дейност, а на Любен дълго не му е позволявано да пътува извън България заради социалдемократическите си възгледи, а и защото баща му е емигрант.

Родената през 1947 г. в град Белу Оризонте Дилма, никога не успява за се запознае със своя брат от първия брак на баща им Петър Русев. По професия търговец на платове, Петър Русев напуска България още когато първата му съпруга е бременна с Любен. Братът на Дилма от своя страна става инженер и проектира язовирни стени в България. През 2007 г. издъхва.

Пълната история на Дилма Русев, без излишни хвалебствия и митологизиране, можете да прочетете в тази книга, която проследява историческите прилики между България и Бразилия и показва резултата от едно ползотворно българо-бразилско съавторство.
Избирането на Дилма Русеф за президент доближи българския народ до бразилския и ни даде повод за гордост, а тази книга е своеобразен довършителен щрих към това емоционално културно сближаване.

Вижте също

85-годишният Мечо Пух!

Преди три дни, известният анимационен и най-вече литературен (поне за мен) герой, Мечо Пух, навърши …