Начало / Интересен / Нов музей на Салвадор Дали

Нов музей на Салвадор Дали

Вчера във Флорида отвори врати нов музей, в който са изложени творби на гениалния художник, предаде CNN.

Откриването е било съпроводено със зрелищен парад, в който са участвали музикални банди и забележителни личности, както и хора облечени в костюми наподобяващи сюрреалистичните образи, които е рисувал Дали – ходещи на кокили с охлюв вместо глава.

Охлювите са запазена марка на Дали“ – казва маркетинговият директор на музея Кати Уайт.

Новият музей на художника се намира в Сейнт Питърсбърг и струва 36 милиона долара. Две години са били необходими за построяването му. Твърди се, че в него се помещава най-голямата част от творби на Дали извън родната му Испания. Колекцията се състои от 2140 картини, включващи 96 маслени рисунки.

Между галериите, в знак на почит към гениалния творец и неговия интерес към науката, е изградено стълбище във формата на спиралата на ДНК, което отвежда посетителите до третия етаж.

Музеят е разположен на крайбрежието. Той разполага и с кафене с 85 места, голям вътрешен двор и градина. Основан е на мястото на друг музей на Дали, който се е намирал наблизо и е бил открит през 1982 г. от Еленор Рийз Морс и А. Рейнолдс Морс – близки приятели на художника. Оригиналният музей е привличал около 200 000 посетители годишно, а очакванията на експертите са новият да привлича още повече почитатели на изкуството на Дали. Таксата за посещение е увеличена от 17 на 21 долара.

Сред творбите на художника, които ще бъдат изложени в музея са „Портрет на сестра ми“, „Автопортрет“ и „Халюциногенният тореадор”.

Източник: CNN

Вижте също

Утайка от кафе срещу целулит

Утайка от кафе срещу целулит! Шегувате ли се?

Чували ли сте за ползите от кафето, които не са свързани само с разсънването ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *