Начало / Културен / Книги / Няколко реда за Калин Терзийски

Няколко реда за Калин Терзийски

писателят Калин Терзийски - мрачният наблюдател на съвремието

Само преди няколко дни името Калин Терзийски гръмна тържествено по всички медии, заради високото отличие, което този човек получи на годишната награда на ЕС за литература.
Несъмнено мнозина за пръв път се сблъскват с това име, други са се напрегнали, за да си спомнят, откъде са го чували, а трети, може би, просто са си помислили „Става човекът, не пише зле.“
Калин Терзийски е един от вече не малкото ни съвременни, мисловно разкрепостени български писатели, които пишат не, за да се харесат на публиката, а от вътрешна потребност.
По професия е лекар. По-точно бивш психиатър и настоящ писател. Роден е на 22 март 1970 г. в София. Писал е сценарии за популярни телевизионни и радио предавания, публикувал е свои текстове в различни медии, а заедно с Карбовски основават литературен клуб „Литература Диктатура“. Но най-показателни и въздействащи се оказват стихосбирките, сборниците му с разкази („13 парчета от счупеното време“, „Сурови мисли със странен сос“, „Има ли кой да ви обича“, „Любовта на 35 годишната жена“, „Имен ден за добрия човек“) и автобиографичният му роман „Алкохол„, който се превръща в събитие през 2010 г. За неговото творчество се изразяват така: „Честен и тъжен не до болка, а до аутопсия. Заради черния му хумор може да умреш от смях“.
Сам обича да нарича себе си ъндърграунд писател и три в едно – реалист, абсурдист и сюрреалист. Мрази тенденциозното драскачество и комерса, но за добро или лошо книгите му са хит. За него писането е свещенодействие, а добрият писател трябва да пише според морала, съвестта и чувството си за езика.

Едно интересно и безкомпромисно интервю, взето от Терзийски, което засяга културата на всеки българин.

http://bolgari.net/kalin_terziiski:_kyde_sa_gramotnite_da_dadat_primer_na_decata_-gl-1019.html

Вижте също

85-годишният Мечо Пух!

Преди три дни, известният анимационен и най-вече литературен (поне за мен) герой, Мечо Пух, навърши …