Начало / Интересен / Опасностите, които дебнат в кухнята

Опасностите, които дебнат в кухнята

Вярвате или не, но много повече обитатели на планетата Земя умират годишно в кухнята, отколкото това се случва от болести като малария например. Проблемът засяга годишно около 2 милиона хора, които губят живота си в кухнята. По-лошото е че 47 % от смъртните случаи са на деца под 5-годишна възраст.

Като най-чести смъртоносни причинители според Световната здравна организация са отвореният огън и пушекът в кухнята, която се предполага, че е затворено пространство. Търсейки причините за толкова голямата бройка на хората, които загиват в кухнята експертите от СЗО са стигнали до извода, че бедността е виновна за тези трагедии. Именно бедните хора, които съставляват малко по-малко от половината население на Земята, готвят храната си на открит огън. И след като едно такова помещение за готвене се напълни с дим и сажди, от това страдат най-вече децата и жените, които прекарват повечето си време в това помещение, което пък в не малко случай е единствената стая в „жилището“. Това допълнително засилва вредните ефекти за организма.

При такива хора са наблюдават болести, свързани с дихателните пътища, като рак на белия дроб, който по принцип е характерен само за хората, които дълго време са употребявали тютюневи изделия.

Проблемът има лесно принципно решение – където няма печки – да се осигурят, а където въпросните печки са в лошо състояние – да се заменят с по-качествени. Това обаче струва пари, които няма от къде да дойдат. А милионите хора си умират, отделно където се оказва изключително неблагоприятно въздействие върху климата, за което никой май не се замисля.

Снимка: http://e-vestnik.bg

Вижте също

татуировки

Кратка история на татуирането

5300г.пр.Хр. – Леденият човек Йоци, намерен в Алпите през 1991г., е добре запазена мумия на …