Начало / Здрав / С маска или без: Толкова ли са важни предпазните средства
Полезни ли са маските срещу вируси

С маска или без: Толкова ли са важни предпазните средства

До преди месеци трудно можехме да си представим, че ще се налага често да се движим с маски на лицето. Гледката беше типична за някои държави по света с изключително многобройно население, но не и за нас. Ето, че настъпи момент, в който сме изправени пред заплаха и предпазната маска стана част от нашия тоалет и ежедневие.

Истината е, че дори да не сме изложени на неприятните последици от пандемията, носенето на маска в райони с висока концентрация на хора може да ни донесе редица ползи по отношение на здравето.

Защо маската предпазва

Повечето вирусни инфекции поразяват нашия организъм, навлизайки през носа и устата. Заразяването може да се осъществи по няколко начина. При директното предаване – секрети от болен индивид могат да попаднат в носа, очите или устата след кихане и кашляне от негова страна. Ако здрав човек вдиша въздух, който е заразен от кихане на болен, той приема разпространяващите се аерозоли, съдържащи вируса.

Друг начин е контактът на замърсени ръце с носа или устата. Достатъчно е някой да се предпази, докато киха, и впоследствие да постави ръката си на повърхност, с която имате контакт. Толкова незабележимо може да се осъществи пренасянето на вируса.

Приемането или предаването на болестотворните организми не изискват сложни схеми. Трудно е да се спазва стриктен режим. Тук идва ролята на изключително високата хигиена и предпазващите средства.

Но как точно действат ефективните маски за лице с филтър и кой е правилният начин на употреба?

Маски за лице с филтър

Маските, които са снабдени с филтър, са изключително чувствителни и на най–малките частици. Вътрешните мембрани са в състояние да уловят и неутрализират дори фините от тях. Редовната подмяна на филтрите при маски за многократна употреба ви осигурява надеждна защита за дълъг период от време.

За ваша безопасност е много важно да следвате няколко прости стъпки на хигиена. В противен случай е възможно да обезсмислите носенето на маската.

Ако не сте използвали ръкавици за еднократна употреба, измийте внимателно ръцете преди да свалите маската. Дезинфекцирайте всяка повърхност у дома, с която сте имали контакт преди измиването. Не е трудно заразите, които сте пренасяли, да останат по тях и да ги приемете повторно. След свалянето на маската, не контактувайте с външната й страна. Сменяйте филтрите, спазвайки препоръките за периода на използване им.

Друга особеност, която понякога пренебрегваме, е употребата на маски от всеки член на семейството. Дори и всички да носите, ако само един от вас откаже да си постави такава, той може да се превърне в заплаха за останалите у дома.

Контактуването с други хора в ежедневието може да достигне големи размери. Ако всеки от тях не се ограничава, заплахата от зараза се увеличава многократно. Ето защо е важно за всички в един дом да се предпазват еднакво. Отказът на един обезсмисля мерките, взети от останалите.

За децата е малко трудно да свикнат със стриктните мерки, но непрекъснатото напомняне от страна на родителите постепенно ще ги приучи на нови навици, които биха били от полза и след преминаване на пандемията. Независимо от периода, в който живеем, хигиената винаги трябва да е приоритет.

Вижте също

фитнес ластици

Тренировки в домашни условия – какво трябва да знаем

Коронавирусната пандемия ни принуди да нарушим обичайния си ритъм на живот и да стоим  у …