Начало / Интересен / Уникален жълт диамант отива на търг

Уникален жълт диамант отива на търг

Един от най-големите и красиви диаманти откривани някога ще бъде продаден на търг идния месец, след като бе иззет от криминално проявен, занимаващ се с пране на пари.  Съвършеният 43.5-каратов диамант, известен още като „Golden Eye“, ще бъде достъпен в онлайн аукцион с начална цена от $ 900.000, като се очаква наддаването да достигне до $ 20 млн.

ФБР изземат забележителното бижу при акция под прикритие, която е последвана от наказателно преследване и осъдителна присъда за пране на пари на бизнесмен от Охайо – Пол Монеа, известен още като царя на телешопинг форматите зад океана.

Първият удар на Монеа е през 1990г., когато заедно с фитнес треньора на звездите Били Бланкс създават видео с тае бо тренировки, които за кратко се превръщат в национална мания. Тренировъчната програма е  най-продаваното видео  през 1999г, изпреварвайки по продажби дори шедьоври като „Матрицата“ и „Спасяването на редник Райън“.

Тае бо поредицата прави Монеа богат. Той купува имението на Майк Тайсън Trumbull County за $ 1,3 млн., към притежанията си добавя и колекция от скъпи автомобили на стойност милиони долари. Според съдебните документи, Монеа винаги носи със себе си диаманта, като не спира да разказва на околните, че притежава диамантена мина в Африка и е получил безценното бижу от приятел. Но когато се опитва да продаде диаманта на федерален агент под прикритие, представящ се за посредник на южноафрикански наркокартел, той е заловен. Монеа е осъден за заговор да продаде скъпоценния камък и имението срещу $19.5млн. и лодка. През 2006г. година диамантът е конфискуван, но поради множеството последвали съдебни искове и възражения ще бъде пуснат за продажба едва сега.  

Постъпленията от търга ще отидат за компенсиране на жертвите и в помощ на различни програми в подкрепа на общността.

Източник: dailymail

Вижте също

10-те най-… величествени замъци и дворци

1) Potala Palace: Най-великата монументална структура Високо на хълма Marpo Ri, на 130 метра над …