Начало / Интересен / 10 странни метода за мъчение
Мъчения

10 странни метода за мъчение

В Средновековието са търсели много начини, за да предотвратят престъпността. Вместо да оставят затворниците да си стоят зад решетките, както днес, тогава са използвали различни уреди за мъчение. Тези уреди са били с всякаква форма и размери и са имали за цел да изплашат други потенциални престъпници и да предотвратят извършването на повече престъпления от измъчвания затворник. Ето и някои от най-странните уреди и методи за мъчения:

10. Медния Бик

Този уред е направен в Гърция от Перилис от Атина. Той открива месинга и от него прави кух бик с врата. Осъденият е бил вкарван във вътрешността на бика. Под него са палили огън и тъй като е от месинг, бикът ставал горещ, което карало човекът вътре да се опече до смърт. Уредът е бил снабден с тръби и клапани, така че когато човекът вътре крещял от болка, звукът е бил сякаш от ревящ бик.

9. Чупещото колело

Това колело на мъченията е било използвано за убиване на престъпници и го е правило много бавно. Представлява голямо колело от каруца. Престъпникът е бил завързван за него, докато изпълнителят на присъдата е използвал чук, за да чупи костите му. Когато това свършвало, престъпниците са били оставяни да умрат, дори птиците са започвали да кълват месото им още докато са били живи.

8. Рейка

Този уред е правоъгълник в дървена рамка. Повдигнат от земята чрез валяк от единия или от двата края. В единия край имало прът, за който краката са били заключвани, а на другия край е имало подвижен прът, за който ръцете са били завързвани. Имал е и лост, използван по време на разпита на престъпника. Системата е била така устроена, че се наранявали ставите на човека. Те били поставени под силно напрежение, разместени или разделяни. Вследствие от това мускулните връзки и хрущяли се късат и чупят, разделяйки крайниците от тялото на обвиняемия.

7. Люлката на Юда

Този уред за мъчения представлява стол във формата на пирамида. Жертвата е поставяна да седне на върха й и постепенно е спускана надолу, което е причинявало на осъдения голяма болка. Обикновено осъденият е бил гол, за да бъде унижението по-голямо. Уредът е имал за цел да разшири отверстието на жертвата и бавно да го прободе. Това разширяване е причинявало на човека разкъсвания, които в крайна сметка са водели до смърт.

6. Ковчег

Този уред е използван в средните векове. Осъденият е бил поставян в металния ковчег и оставян там за определено време. В зависимост от престъплението, понякога престъпникът бил оставян там до смъртта си, докато животните изяждали плътта му или бил оставян на обществено място за назидание. Хората, които минавали покрай ковчега хвърляли камъни и ръгали човека, докато умре.

5. Желязната девица

Този железен уред с врата отпред е бил направен като висок изправен шкаф, който да побере човек в изправено положение. Има малък отвор, който може и да бъде отварян и затварян от изпълнителя на присъдата. Тялото на осъдения е било мушкано с остри предмети като ножове, копия или пирони, а човекът вътре бил принуждаван да остане прав, което в крайна сметка е водело до неговата смърт.

4. Разцепване на коленете

Целта на уреда е да направи коленете на осъдения безполезни. Използван е най-вече по времето на Светата инквизиция. Оборудван е с остриета от три до двадесет и в зависимост от извършеното престъпление, е бил използван различен брой от остриетата. Остриетата са пробивали кожата и започвали да чупят коленете. Използвали са го и върху лактите, ръцете и долната част на краката на жертвата. В някои случаи дори са го нагорещявали, за да причинят възможно най-голяма болка. Уредът не причинявал смърт, но ако осъденият не им съдействал, използвали и други методи.

3. Еретичната вилица

Този уред е използван по време на испанската Инквизиция. Представлява вилица с две страни от метал. Една от вилиците е била поставяна под брадата, пробивайки кожата, а другата е пробивала плътта в горната част на гръдния кош. Не е наранявала жизненоважно органи, затова мъчението с този уред не е причинявало смърт, но е правило говоренето и движението на врата невъзможни. При използването на вилицата, ръцете на жертвата са били завързвани на гърба. По този начин са наранявали врата на човека и често са били разпространявани болести.

2. Мъчение с трион

Този метод е бил използван, за да измъчват и убият осъдени за вещерство, изневяра, убийство, богохулство и кражба. Обвиненият е бил закачан надолу с главата. Мъчението можело да продължи с часове. Някои от жертвите били срязвани наполовина, а други били срязвани в областта на корема, за да се удължи тяхната смърт.

1. Притискане на палците

Този уред е бил използван, за да се изтръгнат признания от престъпниците. Пръстите на човека са били поставяни в уреда и натрошавани. Можело мъчението да продължи много дълго време и било много болезнено. Използвано е и върху пръстите на краката. Правили са и по-големи уреди от този тип за чупене на стъпала, колене, лакти и дори глави.

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …