Начало / Интересен / 10-те най-… величествени замъци и дворци
Замък Прага

10-те най-… величествени замъци и дворци

1) Potala Palace: Най-великата монументална структура

Високо на хълма Marpo Ri, на 130 метра над долината Lhasa, се извисява замъкът „Potala Palace“. Той е най-величествената монументална структура в Тибет. През 637 година император Сонгстен Гампо решил да построи замък на хълма и постройката седяла до XVII век, когато е била превърната в огромното здание, което представлява и сега.

Изграждането на двореца в сегашния му вид е започнало през 1645 г. по време на управлението на петия Далай Лама и до 1648 г. „Potrang Karpo“ или Белият дворец е бил построен. „Potrang Marpo“ или Червеният дворец е построен между 1690 и 1694 г., за неговото построяване са били нужни повече от 7000 работници и 1500 майстори и занаятчии. „Potala Palace“ само леко е пострадал по време на тибетските въстания срещу китайските нашествия през 1959 г. За разлика от останалите тибетски религиозни сгради, той не е бил плячкосан от Червената гвардия през 60-те и 70-те години на XX век. По този начин всички храмове и техните надписи и рисунки са много добре запазени.

2) Mont Saint-Michel: Средновековен замък на малък остров

Замъкът Mont Saint-Michel„Mont St Michel“ е разположен на полуостров на нормандския бряг, близо до Британия, който при голям прилив е почти изцяло отделен от континента. Само тясна пътека, направена през 80-те години на XX век осигурява връзка с брега.

Но внимавайте!

Приливът идва бързо – много туристи са се удавили при опит да прекосят песъчливия залив. За разлика от другите замъци във Франция, които са били построени първоначално като укрепления или дворци за развлечения, „Mont St Michel“ е бил построен като манастир. В наши дни замъкът привлича годишно над 4 милиона посетители, много повече от другите замъци във Франция и е сниман в много филми, включително и анимационни, както и във видеоигри.

3) Замъкът „Predjamski”, превърнат в пещера

Predjamski замък

Всеки замък в света е уникален по някакъв начин, няма два еднакви, но този замък, въпреки че е доста малък и скромен в сравнение с други, е може би единственият в света, превърнат в пещера. И представлява втората по големина пещера в Словения. Името му „Predjamski Grad“ означава „Замък пред пещерата“.

Замъкът не е построен наведнъж. Първият писмен източник за него датира от XIII век, въпреки че първата част (лявото крило) най-вероятно е било построено през първата половина на XII век. Средната част е построена през Ренесанса, а дясното крило – около 1570 г. Някои части са добавени или променени по-късно, но от 1990 г. замъкът се реновира с цел да се възвърне облика му от XVI век.

4) Замъкът „Neuschwanstein”: Типичният приказен замък

Най-известният от трите кралски двореца, построени за Луи Втори от Бавария, понякога наричан лудият крал Лудвиг, „Neuschwanstein“ е кралски дворец в Алпите в Германия. Строежът му е започнал през 1869 г. и е бил оставен незавършен до смъртта на Лиу през 1886 г. Замъкът е въплъщение на романтизма на XIX век. В типичния стил за средновековните замъци, „Neuschwanstein“ има много кули.

Построяването на замъка е извършено според обмислен план. Той е оборудван с всякакъв вид технически удобства, които са били много модерни, ако не революционни за времето си. Имало течаща вода на всички етажи. Имало е и тоалетни с автоматичен механизъм за пускане на вода на всеки етаж. Цялата сграда е оборудвана със система за топъл въздух. Американските туристи са добре запознати с този замък. Дворецът на спящата красавица в DisneyLand е направен по негов модел.

5) Замъкът „Matsumoto“: Най-величественият замък в Япония

Замъкът „Matsumoto“, известен в Япония като „Matsumotojo“ е един от най-завършените и красиви замъци в страната. Той е и добър пример за т.нар. „hirajiro“ – замък, построен в равната част, а не на хълм в планината. Кулата на замъка „Matsumotojo“ и втората по-малка кула, са били построени между 1592 и 1614 г. и са добре укрепени, тъй като тогава мирът не е бил сигурен.

През 1635 г., когато вече не са съществували военни заплахи, към замъка е изграден трета кула за наблюдение на луната.

6) Замъкът „Hunyad“: където Дракула е бил държан като затворник

Hunyad замъкСега разположен в Хунедоара, Румъния, замъкът „Hunyad“ е бил част от Трансилвания и се вярва, че е мястото, на което Влад Трети от Валачия (известен като Дракула), е бил държан като затворник в продължение на 7 години, след като е бил лишен от власт през 1462 г. Замъкът е реликва на династията Хунияди.

Построен е в готически стил, но има архитектурни елементи от Барока и Ренесанса. Той представлява голяма и впечатляваща сграда с високи и различно оцветени покриви, кули и безброй прозорци и тераси, украсени с рисунки върху камък.

7) Замъкът „Malbork“ – най-големият тухлен готически замък в света

Замъкът „Malbork“ е построен в Прусия от германския режим като крепост. Нарекли са го „Marienburg“ – Замъкът на Мери. Градът, който се създава около него също се казва Marienburg, но след 1945 г., след 173 години, той става част от Полша с името „Malbork“.

Замъкът е класически пример за средновековна крепост и е най-големият тухлен готически замък. ЮНЕСКО го обявяват за част от „Световното наследство“ през декември 1997 г.

8 ) Palacio da Pena: Най-старият дворец, вдъхновен от европейския романтизъм

Най-старият замък, вдъхновен от европейския романтизъм – „Pena National Palace“ в Португалия се намира на върха на хълм над град Синтра и при ясно време може да бъде видян от Лисабон. Първоначално е построен през XV век като дворец, по-късно е бил реконструиран и дарен на църквата като манастир.

Земетресение през 1755 г. разрушава по-голямата част от него, докато принц Фернандо, който става негов собственик през 1838 г., го построява отново. Стилът на двореца е комбинация от различни стилове в плюс архитектурата, характерна за Романтизма, баварската и мавританска архитектура, както и стила английски двор.

9) Замъкът „Löwenburg“: Disneyland от XVIII век

Във вътрешността на „Wilhelmshöhe Hill Park“, който се намира на единия край на град Касел (Германия), е разположен средновековният замък „Löwenburg“. Той е бил построен по заповед на граф Вилхелм Девети от Хесен Касел (1743 -1821). Прецизно замислен от кралския строителен наместник Хайнрих Кристоф, който пътувал до Англия специално за да изучи английските руини и да начертае план според изискванията на графа.

Сега замъкът „Löwenburg“ се счита за една от най-величествените сгради от този тип.

10) Замъкът „Прага“: Най-големият античен замък в света

Замък ПрагаЕдин от най-големите и според книгата „Световни рекорди на Гинес“ – най-големият античен замък в света.

Замъкът „Прага“ е дълъг около 570 метра и широк около 130 метра. В него се пазят бижутата на чешката корона и в него чешките крале, великите римски императори и президенти на Чехословакия и Чешката република са имали своите кабинети.

Вижте също

подходящ подарък за жена

Подарък за жена – какво трябва да знаем

Празникът е любим не само за децата, но и за жените. В приготовлението за дадено …