Начало / Интересен / 3 световноизвестни парфюми с нотка на българска роза
Парфюми с българска роза

3 световноизвестни парфюми с нотка на българска роза

Широко известен факт е, че българското розово масло е със супер високо качество сред останалите розови масла и това го прави предпочитана съставка за производителите на много известни парфюми като Christian Dior, Givenchy, Lancôme, Bvlgari  и др.

Каква е причината?

Това се дължи на географското положение на  България. Всеки е чувал за Долината на розите и често България се асоциира не само с киселото мляко, но и с безценното розово масло. Да си спомним как бай Ганьо тръгва по Европа точно с мускалчета розово масло да прави търговия. Определено е носител на предприемаческия дух, защото маслото е с цена съпоставима със златото.

Трудно ли се отглеждат рози?

Розовият храст живее около 30 години и достига до два метра височина. Розовите листенца се берат ръчно сутрин, защото ако с събират по-късно, те губят нежния си аромат. Добрите парфюмеристи използват българското „течно злато“, а един от най-големите производители на розово масло в България е „Българска роза“ АД – Карлово. Статистиката сочи, че България е един от най-големите производители и износители на натурално розово масло (около 70% от световния износ).

Истината е, че над 11 000 000 парфюма от световноизвестни марки са с розово масло. На пазара за аромата се предлагат и изкуствени продукти, които са с претенция на аромат на розово масло, но те са несравними с изискания аромат на истинско розово масло. Неслучайно най-качествените нишови парфюми на световно ниво винаги са приготвени с качествено българско масло от рози. Интересно е да се знае, че то не се променя с годините и е отлична инвестиция. Отделно от това, то има антиейдж ефект и забавяне не само стареенето на кожата, но и на цялото тяло.

Ето 3 световноизвестни парфюма с нотка на българска роза в тях:

  • Dior Addict EDP за жени е на пазара от 2002 г.. Той е създаден от Thierry Wasser. Това е много съблазнителен аромат с флорално-ориенталски нотки. Подхожда идеално за страстни жени, които са водени от инстинктите си, а не от здравия си разум. В горните му нотки се усеща мандарина, а сърцевината му е изпълнена с аромат на портокалов цвят, жасмин и българска роза. Основните му нотки на сандалово дърво, боб тонка и ванилия допринасят за ориенталската му чувственост.
  • Tom Ford Noir EDP за мъже – това е чувствен и секси ориенталски аромат за съвременния неустоим мъж. Той е от 2012 г., а носът зад аромата е Olivier Gillotin. Това е парфюм, базиран на контрасти – първо се усеща лек бергамот, който се изтласква от свеж изблик на подправки и цветя. Българската роза в аромата му се усеща добре, а базовите нотки на кехлибар, пачули и ветивер определят мъжествеността на парфюма.
  • Guerlain Idylle EDP за жени – този романтичен флорален парфюм е от 2009 г. и негов създател е Thierry Wasser. Парфюмът е неустоима комбинация от българска роза и малина в горната си част, флоралното му сърце е от жасмин, момина сълза и божур. Основните му нотки включват мускус и пачули – те придават на аромата особена чувственост.

А кой е вашият любим парфюм с нотка на българска роза в него?

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …