Начало / Полезен / Избор на монитор за компютър
Избор на монитор

Избор на монитор за компютър

Когато купувате компютър, например от https://www.izotcomputers.com/, е от съществено значение да обърнете по-специално внимание на монитора – комфортът ви на работа през следващите няколко години ще зависи именно от това.

Важно е също да вземете предвид за какво точно ще ползвате компютъра и на базата на това да изберете подходящ  монитор. Например, ако ще го ползвате за работа в офиса, едва ли бихте се нуждали от висока разделителна способност. В същото време  големият размер на екрана и наситеността на цветовете са изключително важни за геймърите.

Съществуват много нюанси при избора на монитор за компютъра и сега ще разгледаме най-основните от тях.

Какъв диагонал да изберете?

Колкото по-голям е въпросният диагонал, толкова по-лесно е да възприемате информацията и по-удобно ще ви бъде да работите.

Големия екран показва повече информация, също така и текстът е по-удобен за четене, а за игри и филми е още по-важна по-голямата площ на монитора.

Но, разбира се, цената на монитора зависи също и от размера на диагонала му, така че ако мислите, че малкият размер няма да ви е проблем, тогава може да спестите пари.

Мониторите с диагонал до 22 инча, например, са напълно достатъчни за офиса. Такива модели няма да имат кой знае какво качество на изображението, но за сметка на това са бюджетна версия.

Устройствата с диагонал от 22,2 до 27 инча са най-често срещани в момента. Бихте могли да изберете модели с различни характеристики, така че да ви свършат отлична работа както за офис, така и за вкъщи.

Мониторите с диагонален размер по-голям от 27,5 инча се считат за професионални. Те са отличен избор за художници, архитекти, фотографи, дизайнери и всички, които се интересуват от високо качество и голям екран. Цената им обаче е по-висока.

Избор на съотношение между страните на монитора

Освен дължината на диагонала, трябва да разгледате и съотношението между страните на монитора. Това силно влияе върху комфорта на работа на компютъра и важно за всички, които искат да изживеят незабравими мигове на забавление с някоя игра или любимия си филм.

Трябва да отбележим, че съотношението на страните 5: 4 и 4: 3 е удобно само за работа с текст и документи.

За игри, филми и професионални програми са необходими пълни размери – 16:10, 16: 9 и 21: 9.

Защо е добре да заложите на висока разделителна способност на монитора?

Качеството на изображението зависи пряко от разделителната способност на екрана. Колкото по-висока е тя, толкова по-прецизна е картината.

Резолюция от 1366 × 768 е най-малкият праг в наши дни. Тези монитори са добър избор единствено за офис. Ако искате да работите с компютъра по-комфортно, може да заложите на резолюция от 1680 × 1050 или още по-висока от нея.

Естествено, най-добро качество на изображението би осигурил един 4K монитор, но цената му е чувствително по-висока.

Междувременно може да разгледате богатия асортимент от монитори на https://www.izotcomputers.com/collections/монитори.

Ето и обобщение на стъпките, които е добре да следвате при избор на монитор:

  • Изберете размера на диагонала спрямо това, за което ще ползвате монитора.
  • Изберете разделителна способност на екрана и съотношение на страните – от това зависи от тях колко удобно ще възприемате картината.
  • Времето за реакция е особено важно за геймърите. С високо време на реакция картината се променя красиво, плавно, всички цветове остават на мястото си.
  • За да накара картината на екрана да се движи по-плавно, е необходима висока скорост на опресняване на екрана. Параметърът е важен за игри, филми и графика.

Вижте също

как се пише обява за продажба - пример

Писане на обява за продажба. Какво трябва да включва и как да се уверите, че привлича възможно най-много купувачи?

Писането на обявата за продажба е една от най-важните стъпки в процеса на сделката и …