Начало / Полезен / Избор на трактор
как да изберем трактор

Избор на трактор

Тракторът е една от най-важните машини, които един фермер може да притежава.

Купуването на трактор е решение, което е колкото важно, толкова и трудно и в резултат на това трябва да знаете всички фактори, които трябва да вземете предвид, преди да закупите селскостопански трактор.

В тази статия ви представяме първите 5 важни аспекта, за да знаете как да изберете  правилния трактор за вашата ферма.

1. Помислете къде ще използвате трактора

Първо, помислете за размера на вашата ферма или двор. Например, големите ферми се нуждаят от трактори с висока мощност, защото трябва да изпълняват различни селскостопански задачи, като подготовка на лехата за покълване, сеитба, пръскане, внасяне на тор, балиране и т.н.

Докато в малките семейни ферми може да е достатъчен компактен трактор до 70 к.с. Преди да изберете желания трактор, трябва да направите анализ на нуждите си според площта, с която разполагате и работата, която трябва да се свърши.

2. Какви дейности ще правите с трактора?

Помислете за видовете селскостопанска работа, която ще извършвате. Това ще ви помогне да определите кой тип трактор да изберете.

Как ще използвате вашата машина през различни периоди на годината?

Ще преобладават ли обработката на почвата и поддържането на посевите, или ще го използвате за други видове земеделска работа?

Ще го използвате ли за снегопочистване?

Ще трябва ли да носите тежки предмети като чували за фураж, бали сено, чакъл и мулч?

Ще го използвате ли и за почистване на конюшни, за балиране или за товарене и разтоварване на сено и торове?

Отговорите на всички тези въпроси ще Ви помогнат да определите необходимата мощност на трактора, както и необходимите инвентар, например: челен товарач за трактор, нож за сняг, ремарке и др.

3. Какъв е бюджетът ви за покупка на трактор

За повечето фермери тракторът е доста голяма инвестиция. Много фермери в началото, а и не само, имат малък бюджет. Поради тази причина добре поддържаният трактор втора употреба може да бъде най-добрият избор.

От друга страна, ако можете да получите държавно финансиране за закупуване на нов трактор, това може да е добър вариант. Всичко зависи от бюджета, с който разполагате за тази покупка.

Важно е да се отбележи, че тракторите могат да ви струват много. Поради тази причина е препоръчително да имате добре дефиниран бюджет, за да се ориентирате правилно и да получите всички предимства, които търсите в трактора, на цената, която можете да си позволите.

4. Колко мощен трябва да бъде тракторът

Трябва да се уверите, че избраният от вас трактор е достатъчно мощен, за да извършва работата във вашата ферма. Изборът на трактор въз основа на неговата мощност е решаващо решение, което зависи от размера на вашата ферма и разнообразието от задачи, които трябва да се изпълняват.

Това, което трябва да вземете предвид, са: мощност на двигателя (CP) и задвижване.

Определянето на видовете инвентар и селскостопански машини, които ще използвате с вашия трактор, може да ви помогне да определите колко мощен трябва да бъде избраният от вас трактор.

5. Хидравлична система

Хидравличната система също е много важна за трактора. Изберете трактор, към който могат да бъдат прикачени машини и оборудване, които имате във фермата и който ще се задвижва от хидравличната система.

Ето 5-те най-добри съвета за избор на правилния трактор за вашата ферма.В една бъдеща статия ще ви покажем 5 други важни фактора, които трябва да имате предвид, когато купувате трактор.

Вижте също

лаптоп втора ръка или нов

Как да изберем качествен лаптоп втора употреба

Покупката на употребяван лаптоп не е лесна задача, тъй като ще го използваме за различни …