Начало / Полезен / Как да изберем качествен лаптоп втора употреба
лаптоп втора ръка или нов

Как да изберем качествен лаптоп втора употреба

Покупката на употребяван лаптоп не е лесна задача, тъй като ще го използваме за различни неща и е необходимо да бъдем внимателни при избора ни.

Важният хардуер

Може би най-важните неща при избора на лаптоп втора ръка са неговия дисплей, чипсет, процесор и видео карта. Те трябва да бъдат подбрани внимателно според целта на покупката, защото не подлежат на ъпгрейд. Изброените компоненти трябва да са на ниво ако искате да играете на игри, да гледате видео и да сърфирате в интернет пространството. За разлика от тях твърдия диск и RAM паметта сравнително лесно могат да бъдат подменени с по-големи и по-бързи. Особено ефективна е подмяната на HDD със SSD. Разликата в скоростта е драстична.

Винаги се стремете към употребяван мобилен компютър с достатъчно оперативна памет, защото тя е от съществена важност за работата на устройството. Най-добрите технологии на пазара се предлагат най-малко с 2 GB, които ще ви стигнат, за да задоволите нуждите си от мултимедия и Интернет. В случай, че искате машината да работи достатъчно динамично изберете такъв с повече RAM – 4 или направо 8 GB.

Що се касае до екрана на лаптопа ви от значение са не само неговите размери, а и качеството му. Обърнете внимание на матрицата, броя цветове, яркост, ъгъл на виждане. Нещо, което е изключително важно е дисплей да не отразява. Това са така наречените Non Glare дисплеи. Те са много по-удобни и ергономични за работа. Дисплеите с големина 15 инча и разделителна способност 1600х900 пиксела са най-доброто, което може да се намери на пазара към актуалния момент.
Съчетанието хубав дисплей и много оперативна памет е водещо при селекцията на употребяван лаптоп. Препоръчваме ви преди да платите продукта да го вземете в ръце, да го включите и да проверите дали той задоволява нуждите ви. Вижте как работи екрана и виждате ли го добре, огледайте за драскотини и други дефекти, тъй като последните са напълно възможни.

В световната мрежа ще намерите достатъчно информация за различните модели лаптопи на Lenovo, HP, DELL и други световни марки. Съществуват специализирани сайтове, в които можете да сравните две устройства и да видите кое е по-доброто. Също така потребителите имат достъп до много теми в различни български и световни форуми, свързани с въпроси, новини, иновации и прочие любопитни неща от света на мобилните технологии.

Не забравяйте да прочетете и коментарите на потребителите относно избрания от вас модел лаптоп втора ръка. Проучете дали той предлага достатъчно бързина, как се справя със софтуера и дали има някакви проблеми. Така ще можете да коригирате решението си, в случай, че нещо не ви задоволява.

Ако нямате никаква представа от преносими компютри, то ви съветваме да направите консултация и с фирмен консултант относно избора на употребяван лаптоп. Най-важното е да му обясните за какво ще се използва устройството. Споделете дали ще вършите някаква сериозна работа с него или ще бъде употребен предимно за забавление.

Купувайте втора употреба техника само от специализирани сайтове, авторитетни фирми или електронни магазини, за да не попаднете на дефектирали устройства. Гласувайте доверие на големите производители пък макар да е необходимо да инвестирате малко повече пари. Все пак лаптопът е прецизна техника и като такава, е нужно да ви служи вярно във всяка ситуация.

На пазара се предлагат и много модели евтини лаптопи втора ръка. Те също гарантират добро качество, но все пак моделите са малко по-стари и ги препоръчваме само в случай, че нямате големи изисквания към хардуера и софтуера. При положение, че нямате достатъчно пари, по-добре изчакайте малко и спестете за нещо, което си заслужава и ще бъде с производителност близка до тази на новите и мощни машини.

Вижте също

аксесоари за домашни любимци

Изненадайте своите четириноги приятели – аксесоари за кучета и котки

Вие сте човек, който обича животните и се радва на тяхната компания всеки ден? Ако …