Начало / Домошар / Как да изберем компютър?

Как да изберем компютър?

Едва ли има българско домакинство в днешно време, което да няма персонален компютър у дома. Много от семействата имат дори повече от един компютър вкъщи, и естествено повечето от тях са свързани в интернет. За разлика от телевизорите обаче, където изборът е сравнително лесен, избирането на компютър е свързано с някои специфики, които ще се опитаме детайлно да изясним в параграфите по-долу.

Избор на компютър според предназначението

Най-важният въпрос, когато трябва да изберем компютър, е да си изясним за какво точно искаме да ползваме компютъра. Най-честите отговори на този въпрос са:

  1. За браузване в интернетkompyutar
  2. За използване на офис приложения
  3. За обработка на снимки
  4. За работа в 3D среда
  5. За игри

Ако компютърът ни трябва за четене на новини в интернет и малко Facebook – ситуацията е лесна и ние нямаме проблеми – всеки съвременен компютър ще ни свърши работа. За стандартно браузване в интернет не са ни необходими нито бърз диск, нито много оперативна памет, нито бърз процесор или видеокарта. Трябва просто да си определим бюджета и да си харесаме кутия (според предпочитанията за външен вид на ПЦ-то). Такъв компютър може да си вземем от порядъка на 300-400 лева.

Подобна е ситуацията със средностатистическите офис конфигурации – обработката на текстови документи няма особени изисквания към хардуера, така че в този случай отново няма да се охарчим много за компютър. Единствено хората, обработващи големи масиви от данни (напр. в Ексел) биха вършили работата си по-лесно и бързо с повече RAM, но това са по-скоро изключения, отколкото често срещани изисквания.

Обработката на снимки изисква преди всичко бърз процесор, повече оперативна памет и не на последно място, препоръчително е да купите компютър с SSD. Тези дискове са доста по-бързи от конвенционалните, и работата с големите файлове (снимките от по 21 и нагоре мегапиксела са доста големи по размер) ще бъде значително улеснена.

Обработката на 3D изображения изисква качествена видеокарта, естествено външна (а не вградена), а повече RAM и добър процесор ще бъдат само от полза. Тук вече говорим за цени на компютъра от 1000 лв нагоре, като само видеокартата може да струва толкова.

И накрая – компютрите за игри – там важи правилото „Колкото повече, толкова повече“, както е казал Мечо Пух. Компютърът за игри изисква бърз процесор (поне четириядрен), много RAM памет (поне 16GB), хубава видеокарта, и естествено бърз твърд диск (комбинация от SSD и HDD е препоръчителна). Тук бюджетите започват от 1500 лв. и горна граница буквално няма.

Ако обаче параграфите по-горе ви звучат „на китайски“, най-добре ще е да се обърнете към специалисти в продажбите компютърна техника, или си изберете оттук – компютри от Plasico.bg – със сигурност ще получите качествена консултация и ще останете доволни.

Вижте също

подарък за мъже

Отгатнете желанията им: От какъв подарък се нуждаят мъжете?

Пред нас, жените, мъжете винаги се опитват да изглеждат неподвластни на дребните житейски страсти. Опитвайки …