Начало / Домошар / Как да се справим със запушения канал
запушени канали

Как да се справим със запушения канал

На всеки му се е случвало да има проблеми със запушена канализация в жилището си. Най-доброто решение е да потърсите услугите на професионална фирма (например отпушване на канали Kanalito.com), защото специалистите, които работят там, ще се справят със задачата веднага. Разбира се, бихте могли да опитате и сами. Но, за да се увенчае операцията с успех, е добре да се знае какво точно е предизвикало запушването на канала, тъй като именно от това ще зависи и изборът на правилния подход.

Причините за запушването могат да са различни – например, малки твърди частици, които постепенно са се натрупали в канализационната тръба, мазни хранителни отпадъци, косми и всякакви други боклуци. Всъщност, най-често причината е комплексна, тъй като, за да се натрупат отлагания, които да запушат канала, е необходимо наличието както на твърди частици, така и на лепкави субстанции.

Но нека сега да видим по какъв начин можем да се справим сами с тази нелека задача – отпушване на канали.

Съществуват няколко ефективни начина и те са механичен, химически, термичен и хидродинамичен.

Да отпушим канала с механични средства

Механичният начин включва използването на специални водопроводни инструменти. Един от най-популярните е вакуумната чашка, която е позната на повечето домакини и се предлага в различни размери. Изработена е от мека гума и е оборудвана с дръжка. С нейна помощ можете много бързо и лесно да отпушите запушения канал на мивката или на тоалетната чиния.

Друг начин за механично въздействие върху запушения канал е чрез така наречената водопроводна тел. Тя е дълга и гъвкава, спуска се по тръбата и, преодолявайки с лекота всяка извивка, освобождава натрупаната мръсотия, която се отлепя от стените и изтича надолу по канала.

Химични средства за отпушване на канали

Можете да използвате и химични средства за отпушване на канали. За тази цел на пазара се предлагат различни видове гелове, течности и прахове, които просто се изсипват в отводнителния отвор и след известно време той се промива с чешмяна вода. Основното тук е да се спазват стриктно инструкциите, които производителят е дал. Например, ако пише да излеете само една капачка от препарата в канализацията, не експериментирайте с две или три, защото това може да е опасно.

Обикновено се разчита на два вида химикали за почистване на канализационни тръби  –  кисели и алкални. Те обаче не трябва да се смесват, защото последиците могат да бъдат непредсказуеми. Също така, относно дозировката, едно по-голямо от изрично описаното на етикета количество киселина може да повреди пластмасовите тръби и да предизвика още по-голям проблем.

Да отпушим канала с гореща вода

Този метод за почистване на канализационната система е познат като термичен и може да бъде описан по следния начин –в отвора на запушената тръба се поставя маркуч, който е свързан към гореща вода. Топлината би трябвало да разтвори мазните налепи /ако те са причина за проблема/ и каналът да се отпуши.

Можете да направите и така нареченото хидродинамично промиване с вода под високо налягане. Този метод е много ефективен и може да елиминира всяко запушване, дори и най-плътното. Проблемът е, че домакинствата рядко разполагат с необходимото оборудване и в този ще трябва може да потърсите помощ от професионална фирма за отпушване на канали.

Вижте също

женски пижами

Уютна и комфортна пижама  –  чудесен избор за жени и момичета с размери плюс

Безспорен факт е , че удобната пижама е важен фактор за пълноценен сън и почивка. …