Начало / Пътешественик / Какво да изберем – почивка на планина или край морския бряг
ruskovets

Какво да изберем – почивка на планина или край морския бряг

Без съмнение, хората очакват с нетърпение летните си отпуски. Някои дори планират пътуването с месеци наред. Други се колебаят до последния момент дали да посетят планината или морето. Разбира се, има доста голям брой места за почивка, затова и изборът никак не е лесен.

Но нека да разгледаме предимствата и недостатъците на двата най-често срещани варианта – плажът и гората, за да получим по-добра представа за тях.

Да, определено курортите на морският бряг и планините ни предлагат неограничен избор от развлекателни дейности, а това понякога може сериозно да затрудни крайното решение.

Предимствата да се отпуснеш на някой слънчев плаж

Можете да изберете плаж за лятната почивка и то по различни причини, например любими развлечения, предпочитания за климат и пейзаж. Докато се припичате на плажа, можете да плувате в морето, да се веселите с приятели, да играете плажен волейбол или футбол, да карате водни ски и така нататък. На практика количеството забавление е неограничено. Също така и много плажове са снабдени със страхотни нощни клубове и ресторанти, където хората могат да танцуват и релаксират денонощно.

Примамливият топъл климат е още един сериозен плюс –  в крайбрежните райони е слънчево и топло през цялата година, а естественият пейзаж на плажа е много красив и привлекателен. Вероятно и затова плажът е любимо място за почивка на много деца и възрастни – бихте могли да прекарвате времето си тук с удоволствие, изживявайки незабравимо преживяване – плуване, ветроходство, гребане, сърф, уиндсърф, гмуркане.

Минуси на почивката край морето:

 • Често плажните ивици са претъпкани от туристи.
 • Водата в морето не е особено чиста.
 • Имате нужда от специален дрес код /бански костюми, плажни рокли и аксесоари/ и оборудване /плавници, шнорхел, ако ще се гмуркате, спасителни пояси и други/.
 • Вашата ваканция може да бъде ненадейно съсипана от неблагоприятните климатични условия. Не всеки организъм понася добре топлината.

Почивка в планината

Почивката в планината може да бъде не по-малко забавна. Много хора предпочитат почивките в планинските курорти заради специфичните дейности на открито. Климатът винаги е важен фактор за това – планините са на първо място най-чистият въздух, живописната природа и кристално чистите реки.

Отпочивайки в планината, определено ще получите незабравими усещания и много приятни спомени.  Можете да посетите и специални места за забавления, например https://ruskovets.com/. Със сигурност ще прекарате незабравима ваканция, защото ще получите страхотно обслужване и ще се насладите на спиращи дъха планински гледки. Животът на такива места тече по различен начин и всеки, който веднъж поне се е докоснал до тях не може да ги забрави. Да се отпуснеш в приятната компания на любимите си хора в неповторимата атмосфера на чудесен ресторант в Добринище, например, е изживяване, което се помни дълго време.

Ето и кои са най-големите предимства на почивката на планина:

 • Кристално чист въздух.
 • Девствена природа.
 • Интересни места за туризъм.
 • Пълноценен релакс за тялото и ума.
 • Прохлада и тишина.

Разбира се, трябва да отчетем и минусите:

 • Времето може да застудее ненадейно
 • Евентуална необходимост от туристическа екипировка и оборудване

Ако все още се колебаете дали да предпочетете морето или планината, ето една страхотна идея – просто си направете такъв маршрут, който минава и през двете места. Тогава една ваканция плавно ще прелее в друга, а вие ще се възползвате от добрите страни и на двете места.

Вижте също

къмпинг оборудване

От какво къмпинг оборудване се нуждаем за риболов на открито?

Уикендът, посветен на риболов извън града е най-добрата и евтина почивка, която можете да си …