Начало / Интересен / Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?
Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, той всъщност се отнася до човека, който прави кафе и го украсява така, че да ви кара да се усмихвате всяка сутрин. Наистина, първоначално „бариста“ е италианската дума за барман, но по-късно тя е поета от англоговорящите страни, за да дефинира само човека, който прави кафе.

Какви умения трябва да притежава един бариста

Да си барман означава да правиш кафе всеки ден за десетки хора, които се готвят за работа или които, напротив, в края на деня искат да се отпуснат, седнали на тераса и да се насладят на един от любимите си вкусове.

Тъй като ще сервирате на хората ядлив продукт – кафе – много е важно да спазвате всички необходими хигиенни правила. Уверете се, че всички предмети, които използвате за приготвяне на кафе, са чисти и че съставките се поддържат в оптимално състояние.

Като бариста ще общувате постоянно с хора, така че имате нужда от много добри комуникационни умения. Трябва да обърнете внимание на желанията на клиентите си и да знаете как да им дадете необходимата им информация, така че кафето, което получават, да отговаря напълно на техните нужди.

Освен това трябва да бъдете мили и спокойни, дори и в най-стресовите ситуации. Не забравяйте да поздравите всеки клиент с усмивка на лице и положително отношение и да му покажете, че сте до него. Разбира се, може да имате работа и с груби хора или лошо поведение към вас.

В този случай продължете да бъдете учтиви и не позволявайте на импулсите ви да ви управляват. Вашата цел е да дадете вкуса на добре сварено кафе на всеки клиент, който прекрачи прага на мястото, където работите, така че да не се налага да отчитате никакви пречки, които могат да ви попречат да си вършите добре работата.Професия бариста

Какви отговорности и задачи има един бариста

Бариста има следните отговорности и задачи:

 • приготвя, декорира и сервира напитки на базата на кафе на клиенти;
 • използва и поддържа на кафемашини;
 • поддържа чистота и спазвайте правилата за хигиена;
 • извършва дейността си в интерес на клиента и на мястото, за което работи;
 • проявява вежливост и професионализъм при работа с клиенти;
 • управлява запасите от съставки;
 • записва продажбите и правете инвентаризация, когато е необходимо.

Също така за бариста лате артът не трябва да е непознат, а напротив област, в която е специалист, защото трябва да знае как да създава модели от млечна пяна, които да разкрасяват напитките.

Освен факта, че барманът трябва да предоставя качествени продукти на клиентите, той трябва да изгради добри отношения с колегите си, да предлага помощта си при нужда и да присъства на мястото, където трябва да работи по време на програмата.

Познанията на бармана за кафе, печене на кафе на зърна, млечна пяна и други са задължителни.

От какво обучение и опит се нуждае един бариста

Можете да станете барман дори и да имате диплома за средно образование – тоест, ако нямате висше или бакалавърска степен, но сте завършили 12 класа. Въпреки това имате нужда от курс за бариста, за да научите:

 • разлики между видовете кафе;
 • характеристики на кафеените растения;
 • начини за приготвяне на кафе;
 • как се използват различни кафе машини;
 • лате техники арт.

лате артАко посещавате курс за бариста, не е необходимо да имате опит в областта, въпреки че е вярно, че това ще ви помогне да се адаптирате по-лесно. Ако искате да следвате този професионален път, трябва да знаете, че заплатата не е особено висока, но ако сте добър, това може да се промени (една история на истински бариста).

Освен това, тъй като ще общувате с много хора, най-вероятно чуждестранни туристи, трябва да знаете поне един международен език. Дори ако английският е един от най-често слушаните езици и е задължително да можете да го използвате поне на начално ниво, ако знаете други езици – френски или немски, например – това е още по-добре. По този начин взаимодействието с клиентите ще бъде по-приятно и по-ефективно, а нивото на лична удовлетвореност – по-високо.

Ако харесвате кафе и сте решили, че искате да научите повече за него – асортименти, как да го направите и как да направите тези модели на млечна пяна – и станете един от онези хора, които правят арт кафе, вземете го.

Коя професия може да бъде по-приятна от тази, в която постоянно сте заобиколени от аромата на кафе, в която карате хората да се усмихват чрез това, което им предлагате и в която можете да използвате максимално своята креативност и умения? Тази опция е подходяща и за вас, ако работите като барман например или подобно и имате нужда от смяна.

Вижте също

подходящ подарък за жена

Подарък за жена – какво трябва да знаем

Празникът е любим не само за децата, но и за жените. В приготовлението за дадено …