Начало / Интересен / Колко време издържа батерията на вашия часовник
Соларни часовници

Колко време издържа батерията на вашия часовник

Прецизността на кварцовите и други видове часовници, захранвани от обикновени батерии, често е несравнима дори за най-скъпите механични аналози на пазара. Въпреки това часовниците, захранвани с батерии, не са безсмъртни и рано или късно ще спрат. И така, колко точно издържа батерията на вашия часовник? Екипът на Chasovnici-bg.com ще ви разкаже подробно за всичките видове батерии при часовниците и колко издържат те.

В тази статия ще разгледаме продължителността на живота на различните видове батерии в стандартните кварцови часовници, както и три други типа ръчни часовници, които изискват батерии – соларни часовници, кинетични часовници и смарт часовници.

Колко време трябва да издържи батерията на часовника?

Преди да разгледаме подробно всичките 4 вида часовници, захранвани с батерии, запознаването с няколко общи предположения по темата звучи като нещо естествено.

Като правило можем да кажем, че стандартният живот на батерията в новозакупен скъп или евтин часовник е между 2-3 години. Очакваната продължителност на живота от 24-36 месеца се отнася за повечето кварцови часовници, пуснати след 2010 г. Когато става въпрос за по-стари модели, може да се наложи смяна на батерията по-рано. Справедливата оценка би била около 18 месеца, но това естествено ще се различава при различните продукти и марки. Може би скъпите часовници са склонни да издържат повече, докато евтините часовници – по малко време.

Има обаче някои други фактори, които ще определят дали вашият часовник ще издържи максимално време на батерията или ще спре по-рано от споменатата средна стойност. Нека да разгледаме всеки от тях по-долу.

Часовниците с повече функции изтощават батерията ви по-бързо

Независимо дали говорим за аналогови или цифрови часовници, тези, които идват с широк набор от функции, изтощават батерията много по-бързо.

Когато се използват често, функции като таймери на хронографа, подсветка, LED дисплеи и аларми са склонни да изтощават батерията ви по-бързо. Някои казват, че постоянната употреба на хронографи може да изтощи батерията дори 50% по-бързо – и това се отнася както за цифровите, така и за аналоговите модели.

Накратко, колкото повече предимства предлага часовникът и колкото по-често ги използвате, толкова по-кратък е животът на батерията.

Честият контакт с вода може да съкрати живота на батерията

В днешно време 99,9% от часовниците идват с някакъв вид водоустойчивост. Някои просто ще могат да издържат случайни пръски или две, а някои няма да имат никакви затруднения да бъдат на 300 метра под водата.

Въпреки че официално няма силна връзка между честото (и правилно) носене на часовника във вода и по-бързото износване на батерията, препоръчително е да не го преварявате и да отивате само на дълбочина, посочена в ръководството или инструкцията.
Докато батерията на часовника не би трябвало да има проблем да издържа на така наречената „приемлива“ дълбочина, все пак би било разумно да се тества налягането и/или уплътнението на часовника. Понякога се случва, въпреки че водоустойчивостта звучи впечатляващо, уплътнението е спукано и може да навлезе вода вътре в часовника при определено ниво на налягане. В повечето случаи корозията оказва огромно влияние върху живота на батерията, както и върху общото състояние на вашия часовник.

Замъгленият циферблат трябва незабавно да сигнализира, че уплътнението не работи правилно. Ако във вашия часовник попадне малко вода, бързо (но временно) решение е да го поставите в заключен съд, пълен със сол и суров ориз за няколко часа. Това трябва да абсорбира влагата от вашия часовник и да намали риска от повреда. Въпреки това, в такъв случай пътуването до местните часовникари е задължително, за да се избегнат допълнителни щети в бъдеще.

Оригиналната батерия държи най-дълго

Средната продължителност на живота от 2-3 години, предложена в няколко абзаца по-горе, се отнася най-вече до оригиналната батерия, с която часовникът се доставя. Всяка батерия, която следва след това, вероятно ще се изтощи по-бързо. Защо така?

Много е просто. Батерията е неразделна част от всеки кварцов часовник, но също и механизмът. Когато часовникът спре, първото нещо, което ни идва на ум е, че батерията е изтощена. Това в повечето случаи ще бъде правилното предположение. Въпреки това механизмът на часовника също се изхабява с времето. И когато го направи, ще изисква повече енергия от батерията, за да поддържа всички функции. Всяка следваща батерия, която поставите в часовника, вероятно ще издържи около 20% по-кратко от предишната.

Спирането на часовник пести ли батерията?

Често срещана идея сред потребителите, които обичат да поддържат текущите разходи възможно най-ниски, е, че след като издърпате короната на часовника, той преминава в режим на ултра пестене на батерията. Все пак не може да бъде грешно!
Факт е, че след като изтеглите короната на часовника си, той само поставя лост срещу зъбните колела, за да ги спре. Отвън може да изглежда така, сякаш току-що сте поставили ръчния си часовник в спящ режим. В действителност, дори с издърпана корона и неподвижни стрелки, батерията продължава да захранва часовника.

Единственият начин да спрете изтощаването на батерията е да я извадите напълно. Подобен ход има смисъл за хора, които притежават по-голяма колекция от часовници и искат да избегнат необходимостта да купуват тонове нови батерии едновременно.

Как да разбера дали часовникът ми се нуждае от нова батерия?

Нека сме малко по-подробни тук, за да можете да предотвратите спирането на часовника на първо място.

Преди да спрат напълно, повечето часовници първо ще покажат симптоми и признаци, че не са много добре. Нека разгледаме накратко най-често срещаните по-долу.Кварцови часовници

Секундната стрелка скача на интервали от 3-5 секунди

За повечето потребители, които ги носят всеки ден, втората стрелка е най-малко важна и затова тя е първата, която започва да работи по-малко точно, след като батерията покаже признаци на износване.

Това не е дадено за всички модели от всички марки. Но повечето часовници, особено тези, пуснати през последните 10 години, ще използват влошения механизъм на секундарника, за да ви уведомят, че батерията може да си струва да се смени. В зависимост от модела на часовника стрелката може да скочи на интервали от 3-5 секунди.

Вместо да пренебрегвате подобни сигнали и да рискувате часовникът да спре напълно, свържете се с професионалист часовникар за проверка. Батериите, които са напълно изтощени и оставени в часовника, крият риск от изтичане и повреда на механизма. Вие не искате това да се случи!

Влага под циферблата

Както вече споменахме по-горе, някои часовници може да не са запечатани правилно. В такъв случай, въпреки че часовникът може да има впечатляващ рейтинг на водоустойчивост, вие рискувате да повредите трайно батерията, когато решите да затворите очите си за този факт.
Освен че излага батерията на огромен риск, влагата в часовника често води до ръжда и последващото влошаване на механизма на часовника. Докато смяната на батерията няма да развали вашите разходи, необходимостта да закупите чисто нов механизъм или дори да поправите този, който е бил повреден, изисква много по-голяма инвестиция.

Функциите на часовника не винаги работят

Ако вашият часовник е снабден с допълнителни функции и характеристики като аларма, хронометър, подсветка или хронограф, очевиден знак, че батерията ви не е в най-добрия си вид, би било една от споменатите функции да спре да работи.

Естествено, проблемът с движението в такъв случай също е възможен, но по-често това се дължи на батерия, която работи с малко заряд.

Времето не е точно

Едно нещо, което винаги трябва да очаквате от часовниците, захранвани с батерии, е тяхната страхотна точност.

Докато часовниците с механични механизми (автоматични или самонавиващи се) могат да губят минута или две на ден, прецизността на кварцовите часовници обикновено е превъзходна. Ако забележите, че часовникът ви постоянно губи минути, това определено е червен флаг. В повечето случаи това ще означава, че е необходима смяна на батерията.

Колко издържа батерията на други видове часовници?

Вярвам, че сме обхванали много подробно живота на батериите в стандартните кварцови часовници. Но какво ще стане, ако обмисляте закупуването на часовник, захранван с батерия, който не принадлежи към групата? Или вече притежавате такъв и се чудите кога ще трябва да бръкнете в джоба си за смяна? Без повече шум, нека продължим.

Кинетични часовници

Хората, които все още учат за различните видове механизми на часовници, погрешно смятат часовниците Kinetic за механични часовници, които не изискват батерия. Това е така, защото те трябва да се носят (или да се държат в устройство за навиване на часовник), за да продължат да тиктакат.Кинетични часовници

Факт е, че този тип часовници имат и собствени батерии. И най-често (ако се грижат правилно) работят много, много по-дълго от кварцовите часовници. Много хора съобщават за десетилетия безпроблемна употреба на кинетичен часовник.

Можем да кажем, че часовниците Kinetic, лансирани през 1988 г. от японския гигантч Seiko, са хибрид между автоматични и кварцови часовници. Те изискват движение на китката или навиване, за да работят, но в същото време запазват превъзходна точност, характерна за кварцовите часовници. Поради отличното си качество и супер дългия живот на батерията, те са значително по-скъпи от обикновените кварцови модели.

Соларни часовници

Както в случая с кинетичните часовници, енергийните клетки в соларните часовници също могат да издържат десетилетия. За да могат да го направят, те трябва да бъдат постоянно зареждани.

За разлика от кинетичните часовници, моделите със слънчева енергия не е необходимо да се носят, за да работят правилно. Естественият източник на светлина е тяхното гориво и докато са изложени на такова от време на време, те ще продължат да тиктакат за дълъг период от време, осигурявайки ви същото ниво на точност като стандартните модели, захранвани с батерии, без нужда от смяна на батерията на всеки няколко години. Японската марка Citizen е един от световните лидери, когато става дума за соларни часовници.

Умни часовници

Беше доста лесно да ви дадем обща представа за това колко дълго може да издържи една батерия и при трите вида часовници по-горе. Що се отнася до смарт часовниците, задачата е много по-трудна.

Това е така, защото смарт часовниците използват различни видове батерии, които ще се различават значително по отношение на тяхната издръжливост. Подобно на други преносими устройства, смарт часовниците използват литиево-йонни или литиево-полимерни батерии. Тези батерии са акумулаторни точно като тези в смартфоните и таблетите. Що се отнася до продължителността на живота с едно зареждане, тя ще варира в зависимост от марката. Някои нискобюджетни смарт часовници могат да издържат само 16 часа, докато по-скъпите електроцентрали могат да работят дори цял месец.

Колко струва смяната на батерия в часовник?

Цената за смяна на батерията на часовника може да варира в зависимост от модела на часовника, сложността на механизма, както и вида на необходимата батерия. Като правило можем да предположим, че цената на смяната на батерията от професионален часовникар вероятно ще ви струва около 10 до 25 лева. Естествено, луксозните часовници са изключение от това правило.

Производителите на часовници вероятно ще предлагат повечето, ако не и всички видове батерии в своите магазини. Често те ще бъдат значително по-скъпи, отколкото ако ги закупите онлайн. Пазари като Amazon или eBay предлагат батерии за часовници само от 0.50 лева за брой и носенето на собствена батерия в магазина за часовници е абсолютно приемливо.

Можете ли сами да смените батерията на часовника?

Ако не искате да харчите гореспоменатата сума за смяна на батерията при местния часовникар, може да помислите да опитате сами. Това е само ако вашият часовник използва най-често срещания тип литиева батерия и не се нуждае от професионални инструменти за отваряне.

Когато решавате сами да смените батерията, не забравяйте да вземете всички необходими мерки, за да запазите целостта на херметизацията. Обикновено колкото по-скъп е часовникът, толкова по-голям е рискът от скъпи щети, когато е нанесен от неквалифицирано лице. Ето защо, в случай че сте щастлив собственик на марков часовник от най-висок клас, силно препоръчваме да оставите професионалист да свърши работата.

Има много полезни материали за ентусиастите в интернет. Популярният уебсайт за уроци WikiHow има страхотни инструкции стъпка по стъпка по темата. Youtube също е пълен с лесни за възприемане видеоклипове, които ще направят задачата много по-лесна.

Вижте също

парфюм за подарък избор

Как да изберем перфектния парфюм

Какво може да зарадва или отврати, да привлече вниманието или да отблъсне, да превърне задушния …