Начало / Интересен / Кратка история на татуирането
татуировки

Кратка история на татуирането

5300г.пр.Хр. – Леденият човек Йоци, намерен в Алпите през 1991г., е добре запазена мумия на човек, живял по времето на медната епоха, той е и най-старият открит към момент образец за татуиране. По тялото му се забелязват 57 плитки разреза по кожата, в които са втрити сажди,  те са под формата на хоризонтални ивици и съвпадат с акупунктурни точки, за това сред учените все още стои загадката дали става въпрос за акупунктура или татуировки. Въпреки това Йоци оставя своя отпечатък в историята на татуирането.

2000г.пр.Хр. – Висшата класа египетски жени и жрици се татуирали корема, бедрата и гърдите си с татуси във формата на низ от точки. Според учените става въпрос за защитни татуировки по време на бременност, тъй като точките на корема се разширявали с напредването на бременността и обхващали целия корем на жената.

316г. – Римският император Константин забранява татуирането на лицето, тъй като човек е създаден по образ на Бога, а така да оскверниш лицето си е позор за божественото.

720г. – Татуировките бързо излизат от мода в Япония, след като започват да се използват за наказание на престъпниците. Това продължава до 17-ти век, когато татуирането се заменя с други наказания.

922г. – Арабският дипломат Ахмад Ибн Фадлан среща група силно татуирани търговци от Северна Европа на територията на днешна Русия. Той описва татусите им като линии и рисунки в тъмно зелено, започващи от пръстите на краката и стигащи до врата.

1769г. – След експедиция до Таити и Нова Зеландия британският изследовател капитан Джеймс Кук донася историите за сложния и красив аборигенски боди арт. Той също така популяризира речник, който се използва и до днес, където откриваме полинезийската дума tatau (нанасям удар), от която води началото си и думата татуировка (tattoo).

1846г. – Мартин Хилдебранд отваря първото студио за татуировки в Ню Йорк Сити, обслужващо клиентела, която включва войници от двете страни на Гражданската война на САЩ.  Неговата дъщеря Нора става известна като първата професионално татуирана жена с внушителните 365 татуса и обикаля страната с цирк Barnum & Bailey, което й носи огромна популярност.

1862 г. –  Популярността на татуировките сред аристокрацията в Европа получава силен тласък, след като крал Едуард VII посещава Йерусалим и се връща оттам с пресни рисунки. За броени месеци кралските дворове на повечето европейски страни вече бъкат от татуирани благородници.

1891г. – Самюел О’Райли изобретява електрическата машинка за татуировки, вдъхновена от изобретената от Томас Едисън писалката.  Съвременните машинки за татуиране все още до голяма степен се основават на дизайна на  О’Райли.

1961г. – Ню Йорк забранява татуирането, страхувайки се от епидемия от хепатит В.  Тази забрана се вдига едва пред 1997г. и три месеца по-късно в града се провежда първата тату конференция.

1976г.  – В Хюстън се провежда първата конференция на художниците –татуисти,  много от които имат силно влияние върху развитието на това изкуство.  Сред тях е и Ед Харди – основател на култовото списание Tattootime, на чиято първа корица е по негов дизайн и представлява змия в японски стил, навита около и през маорски орнаменти. Така се заражда и стилът „tribal“ , който и до днес е един от най-популярните.

2006г. – Учени от Харвардския университет разработват мастило за татуировки, което се „изстрива“ по-лесно. Е, не става под душа в банята, но структурата на мастилото го прави по-податливо на процедурите с лазер за премахване на татуси, които са много болезнени. Мастилото печели голяма популярност сред онези, които имат съмнения, че татуировката с името на любимата ще трае по-дълго от самата връзка.

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …