Начало / Домошар / LED лампите и човешкото зрение
LED осветление от Поларис лайт

LED лампите и човешкото зрение

Често технологичните иновации, които се използват широко от обществеността в ЕС и САЩ, тепърва започват да набират популярност в България. Към LED лампите също има предразсъдъците и ниското доверие на нашите граждани. В допълнение към споменаването на цената се появиха слухове за проучвания, които уж потвърждават вредата от LED лампите за очите. Но всъщност това не е нищо повече от мит и има редица солидни доказателства за това. Първият фактор, който го опровергава са повишените изисквания за безопасност на домакинските уреди в Европейския съюз, където полупроводниковите лампи активно заменят всички останали източници на светлина. Опасните лампи ще бъдат забранени и извадени от пазара. Някои традиционни видове лампи, като лампите с нажежаема жичка са забранени със закон в някои страни от Европейския съюз. Следователно мнението за „естествеността“ на устройството на Едисон е неправилно.

Как може една лампа да навреди на зрението ви?

Като цяло има три фактора, които определят качеството, безопасността и комфорта на осветлението:

– емисионен спектър;

– наличие или липса на трептене;

– посоката на светлинния поток.

За да разберем как безопасните LED лампи влияят на зрението, ще ги сравним с аналозите и по трите параметъра. Така се определя дали е възможно създаденият светлинен източник да бъде допуснат до масово производство. За да анализирате безопасността на LED осветлението, си струва да се запознаете с тези параметри и характеристиките на тяхното въздействие върху човешкото зрение.

Цвят на LED лампи

Цветът на LED лампите, както и на други осветителни продукти, се измерва чрез индикатора за цветна температура. Отделните спектри на това измерване, а именно ултравиолетовото лъчение, могат да имат отрицателно въздействие върху човешкото зрение. Именно поради това излъчване не можете да гледате заваръчната дъга, а в солариума те дават защита на очите. При продължително излагане на ретината радиацията може да я унищожи. Включено ли е ултравиолетовото лъчение в LED лампите?  Не. Домашните LED лампи имат температурен цвят от 3000K до 6500K. Тяхната светлина може да варира от топло оранжево до студено синьо.

Трептене

Домакинските консуматори се захранват с променлив ток. В резултат на неговите трептения, лампите трептят със скорост 100 пъти в секунда. Но човешкото око не забелязва това. Въпреки това психическото състояние може да улови тези колебания. Доказано е, че мигащите лампи причиняват сънливост, зрителна умора и раздразнителност. Трептенето не е характерно за повечето LED лампи. Самият светодиод изисква постоянен ток, за да работи. Следователно между основата на лампата и самия диод има драйвер с токоизправител. Извършва изглаждане на вибрациите. В резултат на това под въздействието на постоянен ток LED лампите дават постоянна, равномерна светлина без трептене. Години на изследвания доказват, че дори меката светлина подобрява благосъстоянието. Помага за по-доброто фокусиране върху работата и намалява броя на конфликтите в екипа. Домашното използване на LED лампи е по-добро за очите и ще създаде атмосфера на комфорт.

Светлинен поток

Целенасочено гледане на LED лампа, не е най-доброто нещо. Принципът на действие на окото е подобен на този на камерата. Преминавайки през лещата, видимото изображение се проектира върху ретината. И ако малък, но ярък източник на светлина влезе в зрителното поле, той ще бъде проектиран върху малка област от ретината. Оказва се голям поток светлина в малка площ. И в резултат на това ще бъде възможно да се наблюдават така наречените „зайчета“ – следи от концентрирана светлина върху ретината. В лампа с нажежаема жичка източникът на светлина е спирала. Той е много малък и затова една секунда е достатъчна, за да остави следа върху ретината за няколко минути. Флуоресцентните лампи светят по цялата площ на крушката и са по-нежни в този аспект. Светодиодите от своя страна също са малък източник на светлина. Те също могат да бъдат вредни, ако насоченият лъч удари ретината за дълго време. Използваната оптика обаче прави лампата безопасна. Накрая можем да направим следния извод: „LED лампа е безопасна за зрението“. Преминаването към LED осветление няма да навреди на зрението ви, а по-скоро обратното – ще премахне ненужния стрес от очите ви.

Вижте също

лаптоп втора ръка или нов

Как да изберем качествен лаптоп втора употреба

Покупката на употребяван лаптоп не е лесна задача, тъй като ще го използваме за различни …