Начало / Домошар / Летни кухни – време е да се развихрим в тях
Лятна кухня

Летни кухни – време е да се развихрим в тях

Летните кухни – какво не подозирате за тях?

Прочетете тази любопитна статия и си помечтайте да имате собствена лятна кухня.

Всъщност, както подсказва името й, тя се използва само през лятото. Но ето някои любопитни отговори за летните кухни.

Каква е тяхната история?

Те се появяват предимно в края на 18-ти и началото на 19-ти век (въпреки че може да има и изключения). Една лятната кухня има редица практически приложения, но тя е привилегия само за собствениците на къщи или вили. Тези, които имат апартаменти, не могат да си позволят такава кухня.

Става дума за външна постройка към вилата или къщата, която физически разделя извършването на кухненски дейности от останалата част на къщата по време на по-топлите месеци. Преди години това е било ключов начин да се оцелее лятото преди появата на модерна климатизация.

Често хората си местят печката в лятната кухня, когато времето се сгорещи. Такава постройка е добър начин да запазим къщата колкото е възможно по-хладна. И по-далече от всякакви готварски миризми.

Летните кухни имат още един плюс – те също спомагат да се снижи риска от домашни пожари.

Любопитно е, че тези кухни могат да служат и като целогодишно място за извършване на малки ремонтни дърводелски и заваръчни дейности. А някои хора там крият от децата и коледните подаръци.

Като конструкции са различни – някои са масивни, но повечето са от дървесина и ламарини. Някои хора използват за нейното изграждане стари тухли, пластмаса, плексиглас, по-принцип може да се изгради от всякакви ненужни материали.

Да, има наистина летни кухни, които са изпипани, красиви и стилни – те не могат да се различат от основната постройка, но повечето хора стъкмяват такива кухни от какво ли не, както вече отбелязахме.

Какво може да има в такава кухня, която се използва само през топлите месеци?

Първо, тя може да е без ток, тоест в нея може да се готви на газ, на въглища и на дърва. Но в повечето случаи към лятната кухня има прекаран ток. Такова помещение задължително е с печка, маса, поне 2 стола. В кухнята може да има и специално изработени шкафове и плотове.

В тях като дизайн няма особена естетика, вътре всичко е като склад, но пък цари особена романтика, която не е за пренебрегване.

Пространството в тях не е голямо – масата е притисната към стената, печката е втора употреба и липсва мивка. Може да има стелаж за сушене на билки и подправки, забити гвоздеи, на които висят за сушене чушки, например. С една дума, но по-голямата част от обзавеждането в нея е напълно преносимо и временно.

Храната, която се  приготвя в такава кухня, няма да се съхранява там. Всичко, което е сготвено там, се консумира веднага. Обикновено на двора, на сянка има опъната софра и всичко е с дъх на лято и вкусни гозби…

Някои летни кухни в края на топлия сезон се демонтират, когато са направени от ламарина и греди, но други се зазимяват за следващата година. Такива пристройки у нас често стават обект на кражби и вандалски похищения по селата и планинските вилни региони.

Вижте също

подарък за мъже

Отгатнете желанията им: От какъв подарък се нуждаят мъжете?

Пред нас, жените, мъжете винаги се опитват да изглеждат неподвластни на дребните житейски страсти. Опитвайки …