Начало / Интересен / Малките тайни на портретната фотография
Портретна фотография

Малките тайни на портретната фотография

Портретната фотография е най-добрият и въздействащ, за мен, раздел от всички видове фотография. За това искам да ѝ обърна особено внимание, като фокусирам статията на основните детайли в нея. И това не е статия само за професионалисти, а за всички които чувстват това изкуство вътре в себе си и искат да го изразят!

Един от големите фотографи бил казал някога, че за да снимаш портретна снимка на човек, трябва преди това да си изпил поне една чаша чай с него. В това изказване има голяма доза истина, защото за да накараш субекта на твоите фотографски желания да се държи естествено, то първо той трябва да има доверие.

Насочвайки обектива към лицето на човека, повечето хора се стягат, правят неестествени за тях лицеви мимики, някой дори се опитват насила да се усмихнат.

Затова е много важно, преди да снимаме хората да се сприятелим с тях и да ги предразположим, че да могат да се отпускат напълно пред обектива. Можем да ги занимаваме с нещо странично по време на снимането, дори да водим някакъв разговор с тях, да ги караме да се занитват с нещо просто, за да имат естествен вид пред обектива. Ето и малко техническа част, чисто взаимствана от разбирачи.

Голямо значение при снимането на портрети има и техническата част – тяло и обектив. В класическата фотография, има цяла гама обективи, които се наричат „портретни“. Това са обективи с мек рисунък и фокусно разстояние по-голямо от нормалното, обикновено от 80 до 135 mm. Характерното при снимането с тези обективи е, че тяхната дълбочина на рязкост е малка, обикновено фокусът е само върху лицето, а фонът излиза малко или повече замъглен. Това откроява обекта, кара ни да се съсредоточим върху изражението на човека. Снимката в ляво е направена в облачен ден, със 135 мм обектив, на скорост 1/60 сек. и бленда 3.5. Това от една страна размазва фона, а сравнително бавната скорост пък размазва палката на барабанчика и предава на зрителите усещането за движение.

Светлината – най-подходящата светлина за портретна снимка, е меката и разсеяна светлина. Например, облачният ден е много по-подходящ, отколкото светлия слънчев ден. Освен, ако не търсим нарочно резкия ефект от силно осветеното лице, което показва бръчките и затъмнява като цяло силуета, то в този случай, би било по-подходяща именно по-притъмнената и мека светлина.

Ако все пак ви се наложи да снимате на ярка слънчева светлина, по-добре снимайте лицето на сянка или накарайте човека да се обърне с гръб към слънцето, така че да не го напича директно. В този случай не трябва да забравяме, че контражурното осветление може да обърка измерването на апарата. Когато снимате портрет на контражур (източникът на светлина е зад обекта и в посоката към която е насочен обектива) трябва или да измервате в точка от лицето или ако измерването е върху целия кадър да коригирате + 1-2 f-stop-а.

Съвети за качествени портретни снимки

1. Фокусирайте върху очите! Очите са прозореца към душата на човека, и това не е само добре изказана, стара приказка. При портретната фотография това е основно правило на което се уповава! Само внимавайте да не снимате човека, когато той е точно мигнал. В цифровите апарати това бързо може да се види и да се повтори снимката.

2. Когато снимате портрети, използвайте дългата част на вариото или обектив с по-голямо фокусно разстояние. Отворете максимално диафрагмата, така ще получите замъглен фон и открояващо се лице (т.нар. боке).

3. Обикновено, човек пред обектива е напрегнат до първото „щрак“, след това започва лека по-лека да се отпуска. За това използването на опцията „серийна снимка“ също е добро решение за портретното снимане.

4. Препоръчително е използването на специални портретни филми (ако снимате с филм), които са разработени да предават по-добре цвета на човешката кожа. Ако снимате с цифров апарат, при обработката на снимките коригирайте цветността така, че да бъде максимално близо до естествения цвят на лицето.

5. Също така, използването на софт-филтри, също е добро решение, освен ако разбира се отново не търсите грубият и рязък ефект! Те скриват някой дребни „дефекти“ на лицето, като пори, капиляри, ситни бръчици и т.н., като придават една приятна загледеност и мекота на изображението. Ако нямате такива филтри, можете в последствие да приложите някои от софтуерните blur-филтри, заложени в повечето от фотообработващите програми. Ако снимате портрет на жена, нанасянето на грим, фондьотен, пудра и т.н. преди снимката е почти задължително.

6. Светкавица – използването ѝ не е добро решение тук, особено при любителските фотоапарати, които имат вградена светкавица. Ако светкавицата е само една, има голяма вероятност тя да даде лошо отражение на портрета, неравномерно осветление и лоши сенки на лицето!

7. И на последно, но не по-значимост, място – опитайте се да „хвнаете момента“!

Всеки човек има характерни и индивидуални за него мимики, излъчване, поглед…

Ако съумеете да хванете именно тази индивидуалност и уникалност, то тогава Вие сте си свършили добре задачата!

Успех!

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …