Начало / Интересен / Мъжката суетност – опасна за здравето

Мъжката суетност – опасна за здравето

Все по-често и при все повече мъже стремежът към перфектно тяло се превръща в мания. Много от тях са готови да рискуват повече отколкото можете да си представите, само и само да постигнат това бленувано прекрасно тяло. Измислили са ѝ име на тази мания -„Комплексът на Адонис“.

Днешните мачовци искат да бъдат добре сложени, мускулести и в отлична спортна форма. Най-често се случва да вземат хранителни добавки, които могат да бъдат изключително опасни за здравето. Друг проблем, който може да се образува е смущения в храненето. До сега сякаш този проблем засягаше само жените.

По-младите мъже са поставени под огромен натист по отношения на външния им вид, заради променените с времето, както и заради идеалите за красота и тегло. Ще Ви изненадат фактите – 10 до 15 процента от пациентите с анорексия и булимия са мъже. При жените това често се получава пък, защото те обичат да си „помагат“ със слабителни средства. При мъжете причината е свързана със спорта. Амбициите от спортно естество много често водят до радикални изпълнения, включително дотам, че вече да не могат да се занимават стс любимия си спорт.

Фактите показват още, че част от младежите стават жертва на заболяването много рано, още преди пубертета. Някой искат просто да са слаби, други – да увеличат резултатите си в спорта. Експерт от клиниката за детска и младежка психиатрия в Аахен коментират, че съществува риск, особено за младите в или преди пубертета, тъй като намаляването на теглото се свързва с повишаване на постиженията в спорта. Според доктора – ако тежиш по-малко, си по-бърз, т.е. в началото ефектът е заблуждаващо положителен. Това за съжаление може да се превърне в решаващ фактор за заболяването от анорексия.

Започва се стандартно – с желание само за 2-3 килограма по-надолу. За ужас – бързо се привиква към отслабването и младежите променят хранителните си навици. В безпомощни наблюдатели се превръщат много често родителите на такива проблемни млади хора, страдайки с тяхното страдание. Има и по-спокойни проявления на Адонисовия комплекс. Например ежедневното трениране във фитнеса, просто за удоволствие, а не за натрупване на кълба от мускули. По приемливият идеал е слабото, добре тренирано тяло. Младите хора често вземат за пример футболиста Дейвид Бекъм. Британецът е символ на всичко, харесвано от днешните млади хора и то не само в Англия. Популярността му сред тези сред днес е огромна, заради множеството рекламни камлании, в които взима участие.

Такива рекламни кампании с мъже като Бекъм, оказват и много негативно влияние на подрастващите. Младежи, които не изглеждат като него, започват да се чувстват все по-неудовлетворени от собственото си тяло и вида си. За тях нещата опират до хубавото тяло – на принципа – че който иска да има успех в днешно време, трябва да е слаб. Преуспяващият мениджър например, според младежите, е слаб и така доказва, че е способен да достига високи върхове.

Източник: http://www.dw-world.de/

Снимки: http://3.bp.blogspot.com/ , http://www.lekar.bg/

Вижте също

идеи за рецепти

Супер идеи за ястия, приготвени от продукти, които възприемаме като отпадъци

Почти от всеки плод или зеленчук, които купуваме, изхвърляме дадени части, които възприемаме като излишни. …