Начало / Интересен / Мъжкият слип на 86 години
първите слипове за мъже

Мъжкият слип на 86 години

Представяте ли си свят, в който единственото мъжко бельо е боксерът и долен гащеризон?

Такава е била ситуацията до 1934г., когато на модната сцена излиза иновативния и революционен дотогава слип. Преди 86 години американската компания Coopers Inc. предлага на пазара един нов артикул за мъже с името “Jockey® Brief”.

Иновативен, авангарден, дързък, дори скандален за времето си този слип идва да измести от мъжкия гардероб носения тогава долен гащеризон и се нареди по популярност до боксера. Всъщност това бельо е първият прототип на така популярния днес мъжки слип.

Картичка от френската Ривиера, изобразяваща мъж в бански стил бикини, изпратена до Артур Кнайблер, управител на популярната тогава фирма за бельо Coopers Inc, вдъхновява създаването на слипа. Първите слипове са продадени през януари 1935 в магазина Marshall Field & Co, Чикаго.

Верен на иновативният си подход и идеи Артур Кнайблер не спира дотук и изважда бельото от картонените кутии, като го опакова в целофан. Той иницира и поставянето във витрината на първият манекен облечен в бельо.

Снимка от първото ревю, представило слипа.

През 1938 г. Coopers (сега Jockey) провежда първото ревю на бельо, представено като “Cellophane Wedding.” За това уникално шоу модели по бельо са „облечени” с целофан, за да промотират целофановата опаковка – индустриална новост, както и да спазят нормите за благоприличие по онова време.

През 1959 е представено първото бельо за мъже стил бикини предложено на американския пазар. През 1963 фирмата разработва бельо за програмата Аполо на НАСА, пригодено за ползване при нулева гравитация.

Кой е предпочитаният стил мъжко бельо днес?

Според доклад на NPD Group, един от всеки четири чифта мъжко бельо днес е именно слипът. За да се посрещне нарастващото търсене от функционално и модерно мъжко бельо, слипът продължава да се развива, предлагайки богата гама от стилове, материи и цветове, да подобрява удобството.

Компанията, създала първия слип, днес предлага своите мъжка, дамска и детска линии в повече от 120 страни по света. Въпреки, че марката е най-популярна с бельото, също предлага бански, нощници и пижами, облекла за спорт и свободното време.

Сред най-добре приеманите серии мъжко бельо на българския пазар са:

  • 3D-Innovations – серия променяща дефиницията за комфорт, материя разтягаща се в 8 посоки, което позволява да следва извивките на тялото.
  • Platinium cotton rib – Изработена от мерселизиран памук , това бельо създава усещане за лукс и елегантност. Гладкост и мекота при допир с кожата.
  • Cotton tencel – успехът на тази серия е в комбинацията от памук, Lycra® и Tencel®.

Вижте също

Бариста

Какво означава да си бариста и как да станеш такъв?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че терминът „бариста“ е свързан с „бар“ или „барман“, …