Начало / Здрав / Опасна ли е работата в офис?
Болести и работа в офис

Опасна ли е работата в офис?

Какво работите?

Строителен работник, шофьор, пилот, миньор, учител или счетоводител?

Няма значение, защото всяка една професия е опасна за здравето. Дори и да работите при пълен комфорт в офис с меки и удобни столове, климатик, кафе машина и много други екстри, пак не сте застрахован и пак може да си навлечете куп заболявания. Работата в офис е считана за най-леката и безгрижна, но само хората работещи по този начин могат да кажат колко опасна е в същност. Ако не вярвате уверете се сами.

Ставате рано сутрин и покрай грижите с децата и мъжа си забравяте да закусите. Отивате в офиса, пиете едно кафе с колегите и с негова помощ стомаха ви забравя, че е гладен. Захващате се с ежедневната работа, а ако ви се струпа още пропускате и обяда и отново залъгваш стомаха си, докато не свърши работния ден, прибереш се вкъщи и там се отдаваш на голямото ядене. Ако случайно пък хапнете нещо на работа, то това е някоя кифличка, бонбон или бисквитка, а може и сандвич или парче пица. И така всеки ден.

Признайте си, това не е ли вашето ежедневие?

Няма как да отречете и ето защо не трябва да се чудите после защо ви боли стомаха, когато най-накрая сложите нещо в уста. В всички тези храни можете единствено да си докарате язва.

Много е важно да не забравяте, че когато сте седнали на стола, налягането върху дисковете на гръбначния стълб в поясната област се увеличава 4 пъти!

Меките коремни мускули трудно успяват да поддържат гръбначния ви стълб и това означава само едно и то е, че му се налага да издържи цялото това натоварване самостоятелно. Резултатът от всичко това е следния: кръстът ви се съсипва, коремът увисва, а вътрешните органи започват да се разместват.

Всичко това разбира се се отразява на всички процеси в организма – от храносмилането до отделянето на жлъчен сок. Седенето по цял ден на работа воси и до венозни тромбози, които водят до инфаркт, до нарушаване в кръвообращението на органите в малкия таз и до хемороиди.

Най-големият проблем на всички офисни работници е хиподинамията или намалената двигателна активност.

Ако когато си на работа ставаш само от стола само когато се налага, тогава със сигурност се сдобиваш с всевъзможни болести. Първо този начин на работа започва да се отразява на шийния отдел на гръбначния стълб като той се напряга много сериозно. Работещите продължително на компютър познават с подробности опъващата болка във врата и раменете. За съжаление обаче много малко се замислят за това какви последствия могат да ни докарат тези симптоми.

Проблемите в тази област са свързани с нарушение в кръвообращението в главата, което от своя страна води до мигрени и дори пристъпи на световъртеж.

Внимавайте, ако не искате да си развалите очите и да сложите очила, не забравяйте, че монитора трябва да бъде на разстояние не по-малко от 50-60 сантиметра от очите ви. В никакъв случай не поставяйте компютъра към прозореца или под лампата, тъй като е много вредно да гледате към екрана при много ярка светлина. Поне веднъж на всеки 40-45 минути давайте възможност на очите си да починат като ги затваряте за поне 5 минути!

Добър съвет!

Растенията с големи листа преработват повече кислород и по-добре прочистват въздуха от токсини. Служителите в офиси, в които има растения, боледуват много по-рядко. Норвежки и шведски учени дори са установили, че цветята намаляват честотата на мигрените, кашлицата, сухотата на кожата и пресъхване на гърлото. Ако искате да се предпазите от болестите и стреса на работното място, просто се постарайте да сложите повече растения.

Вижте също

без никотин

Защо да използваме безникотинови течности за вейп?

Ако желаете да преустановите пушенето на цигари, то най-добрият начин да го направите, е да …