Начало / Здрав / Опасна ли е работата в офис?
Болести и работа в офис

Опасна ли е работата в офис?

Какво работите?

Строителен работник, шофьор, пилот, миньор, учител или счетоводител?

Няма значение, защото всяка една професия е опасна за здравето. Дори и да работите при пълен комфорт в офис с меки и удобни столове, климатик, кафе машина и много други екстри, пак не сте застрахован и пак може да си навлечете куп заболявания. Работата в офис е считана за най-леката и безгрижна, но само хората работещи по този начин могат да кажат колко опасна е в същност. Ако не вярвате уверете се сами.

Ставате рано сутрин и покрай грижите с децата и мъжа си забравяте да закусите. Отивате в офиса, пиете едно кафе с колегите и с негова помощ стомаха ви забравя, че е гладен. Захващате се с ежедневната работа, а ако ви се струпа още пропускате и обяда и отново залъгваш стомаха си, докато не свърши работния ден, прибереш се вкъщи и там се отдаваш на голямото ядене. Ако случайно пък хапнете нещо на работа, то това е някоя кифличка, бонбон или бисквитка, а може и сандвич или парче пица. И така всеки ден.

Признайте си, това не е ли вашето ежедневие?

Няма как да отречете и ето защо не трябва да се чудите после защо ви боли стомаха, когато най-накрая сложите нещо в уста. В всички тези храни можете единствено да си докарате язва.

Много е важно да не забравяте, че когато сте седнали на стола, налягането върху дисковете на гръбначния стълб в поясната област се увеличава 4 пъти!

Меките коремни мускули трудно успяват да поддържат гръбначния ви стълб и това означава само едно и то е, че му се налага да издържи цялото това натоварване самостоятелно. Резултатът от всичко това е следния: кръстът ви се съсипва, коремът увисва, а вътрешните органи започват да се разместват.

Всичко това разбира се се отразява на всички процеси в организма – от храносмилането до отделянето на жлъчен сок. Седенето по цял ден на работа воси и до венозни тромбози, които водят до инфаркт, до нарушаване в кръвообращението на органите в малкия таз и до хемороиди.

Най-големият проблем на всички офисни работници е хиподинамията или намалената двигателна активност.

Ако когато си на работа ставаш само от стола само когато се налага, тогава със сигурност се сдобиваш с всевъзможни болести. Първо този начин на работа започва да се отразява на шийния отдел на гръбначния стълб като той се напряга много сериозно. Работещите продължително на компютър познават с подробности опъващата болка във врата и раменете. За съжаление обаче много малко се замислят за това какви последствия могат да ни докарат тези симптоми.

Проблемите в тази област са свързани с нарушение в кръвообращението в главата, което от своя страна води до мигрени и дори пристъпи на световъртеж.

Внимавайте, ако не искате да си развалите очите и да сложите очила, не забравяйте, че монитора трябва да бъде на разстояние не по-малко от 50-60 сантиметра от очите ви. В никакъв случай не поставяйте компютъра към прозореца или под лампата, тъй като е много вредно да гледате към екрана при много ярка светлина. Поне веднъж на всеки 40-45 минути давайте възможност на очите си да починат като ги затваряте за поне 5 минути!

Добър съвет!

Растенията с големи листа преработват повече кислород и по-добре прочистват въздуха от токсини. Служителите в офиси, в които има растения, боледуват много по-рядко. Норвежки и шведски учени дори са установили, че цветята намаляват честотата на мигрените, кашлицата, сухотата на кожата и пресъхване на гърлото. Ако искате да се предпазите от болестите и стреса на работното място, просто се постарайте да сложите повече растения.

Вижте също

фитнес ластици

Тренировки в домашни условия – какво трябва да знаем

Коронавирусната пандемия ни принуди да нарушим обичайния си ритъм на живот и да стоим  у …